/ БГНЕС
Милиардерът-интернационалист Джордж Сорос поиска от Марк Зукърбърг и Шерил Санберг да се оттеглят от постовете си. Той написа в писмо до Financial Times, че отказът на Фейсбук да премахне политическите реклами помага на Доналд Тръмп да бъде преизбран за президент на САЩ, пише белградският ежедневник Danas, цитиран от Агенция "Фокус".

Писмото бе пуснато преди посещението на Зукърбърг в Европа, в хода на което той поиска от европейските лидери по-малко законодателни регулации за социалните мрежи. Предложенията му обаче бяха посрещнати хладно.

Глобиха Facebook с половин милион паунда

Той иска да промени сегашния регламент относно вредното съдържание в интернет платформите.

В кратко писмо до Financial Times Сорос, известен също като финансист на Демократическата партия в Америка, изтъква: „Изглежда г-н Зукърбърг има някакво общо споразумение с Доналд Тръмп да му помогне при преизбирането“.

"Фейсбук не трябва да чака правителствен регламент, за да престане да приема всякакви политически реклами през 2020 година, поне докато не минат изборите на 4 ноември. Ще повторя предложението - нека Марк Зукърбърг и Шерил Сандберг да се оттеглят от позициите, които заемат във Фейсбук", пише Сорос.

Марк Зукърбърг обсъди с еврокомисари регулацията на технологичните гиганти

Той добави, че макар да поддържа искането правителствата да приемат закони, отнасящи се до социалните мрежи, смята, че Зукърбърг размива фактите, когато говори за контрола над интернет.

Сорос е известен като критик на Фейсбук, а през ноември 2018 г. компанията призна, че е наелa фирма за връзки с обществеността, за да започне кампания срещу милиардера. Компанията Definers е ангажирана да провери дали кампанията „Свобода от Фейсбук" е свързана със Сорос. Първоначално Сандберг отрече да знае, че Фейсбук е започнала кампания срещу Сорос, но по-късно поясни, че информацията е вярна. 
Агенция "Фокус"