/ БТА
Великобритания трябва да увеличи способностите си за извършване на кибератаки срещу чуждестранни врагове, каза премиерът Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

"Киберсилата доведе до революция в начина, по който живеем животите си и водим войните си точно както направи въздушната сила преди 100 години", каза Джонсън в комюнике, публикувано от службата му вчера.

Джонсън ще представи документ за дългосрочната стратегия в сферата на националната сигурност във вторник пред парламента. Според някои медии той ще обяви в него планове за съкращаване на числеността на въоръжените сили.

Този документ ще подчертае "значението на кибертехнологиите в нашия живот -- независимо дали става дума за това да победим враговете си на бойното поле, да направим интернета по-безопасно място, или да развиваме модерни технологии за подобряване на живота на хората", се казва в комюникето.

През 2019 г. Великобритания похарчи за отбрана 59 милиарда долара или 2,1 процента от брутния си вътрешен продукт, повече от всяка друга голяма европейска страна, но много под 3,5-те процента, които отделят за отбрана Съединените щати.

Великобритания инвестира много в скъпи самолетоносачи през последните години и има ядрени оръжия, но сухопътните й сили бяха намалени след края на Студената война. Някои британски медии съобщават, че в документа ще бъде отправен призив за намаляване на армията с още 12 500 души до около 70 000.
Министерството на отбраната заяви вчера, че говоренето за такива съкращения "на този етап е спекулация".

Джонсън каза, че основаните миналата година Национални киберсили - в това число шпиони, експерти по отбрана и учени - ще имат постоянна база в Северна Англия. Те взимат под прицел различни мишени от противовъздушни системи на други страни до мобилни телефони на хора, които правителството смята за опасни престъпници и терористи.
БТА