Борис Джонсън
Борис Джонсън / БГНЕС
Борис Джонсън се завръща във Великобритания, за да се справи със спешните въпроси около решението на Върховния съд на Великобритания, че премиерът е разпуснал незаконно парламента, пише британският вестник The Independent.

Премиерът беше принуден да прекъсне посещението, за да присъства в Камарата на общините в 11.30 ч. в сряда.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин призова Джонсън да "обмисли позицията си" след важното решение, докато лидерът на либералдемоктратите Джо Суинсън заяви, че не е "годен" да бъде премиер.

Борис Джонсън призова за избори след решението на Върховния съд за парламента

Изказвайки се в Ню Йорк, премиерът Джонсън заяви, че неговото правителство ще „уважава” решението на съда и добави, че „разбира се парламентът ще се върне на работа”.

Борис Джонсън и кралицата са обсъдили важното решение на Върховния съд, че закриването му от парламента е незаконно, но представител на правителството отказа да изясни дали премиерът се е извинил на кралицата. Той е разговарял с нея по телефона.

Върховният съд на Великобритания: Разпускането на парламента е незаконно

Правителствен източник отказа да разкрие разговора между премиера и кралицата, казвайки: „Никога при никакви обстоятелства не обсъждаме съдържанието на разговорите между премиера и нейно величество.“

Оказа се обаче, че Джонсън няма да успее да се върне във Великобритания навреме за възобновяването на работата на парламента, в 11.30 ч., което може да разгневи някои депутати, които поискаха присъствието му.

Европарламентът изрази готовност за ново отлагане на Брекзит

Очаква се полетът му да кацне обратно във Великобритания най-рано около обяд - след като речта му пред Организацията на обединените нации беше отложена за по-късно вечерта в Ню Йорк.