/ БТА
Британският премиер Борис Джонсън призова лидерите на страните от Г-7 на срещата си във Великобритания следващата седмица да поемат ангажимента да ваксинират целия свят срещу COVID-19 до края на 2022 г., предаде Ройтерс.

Джонсън ще бъде домакин на първата офлайн среща на лидерите на Г-7 от близо две години. Британският премиер заяви, че ще се опита да получи обещание за постигане на световната ваксинационна цел.

Ваксината на Sinovac получи одобрение в Китай за спешна употреба при деца и юноши

"Ваксинирането на целия свят до края на следващата година ще бъде най-голямото постижение в историята на медицината", подчерта Джонсън в изявление.

"Призовавам моите колеги лидери на страните от Г-7 да се присъединят към нас, за да сложим край на тази ужасна пандемия и да обещаем, че никога повече няма да позволим опустошението, предизвикано от коронавируса", добави той.

Финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън, която е в Лондон за срещата, заяви, че богатите страни трябва спешно да подкрепят ваксинациите в по-бедни страни, които не могат да си позволят ваксините. Освен това тя повтори призива на САЩ за отмяна на патентните права върху ваксините.
БТА