Джон Кери критикува изказване на Тръмп
Джон Кери критикува изказване на Тръмп / БГНЕС, архив

Американският държавен секретар Джон Кери, заяви, че е неуместно избраният за президент Доналд Тръмп да се меси пряко в политиката на друга страна, след като Тръмп определи като "катастрофална грешка" решението на германския канцлер Ангела Меркел през 2015 г. за приема на бежанци, предадоха световните агенции.

"Наистина смятам за неподходящо човек, избран за президент на САЩ, да се меси в политиката на други страни по толкова директен начин", каза Кери пред водещата от Си Ен Ен Кристиан Аманпур.

"Доналд Тръмп определи като катастрофална политиката за прием на мигранти на германската канцлерка. Аз мисля, че госпожа Меркел беше изключително храбра и че нейната политика не отговаря изобщо на описанието, което даде Тръмп", каза Кери.

НАТО има проблеми и е остаряла организация според Тръмп

В интервю за британския в. "Таймс" и за германския в. "Билд" Доналд Тръмп, който встъпва в длъжност в петък, прогнозира, че и други страни може да последват примера на Великобритания и да напуснат ЕС. Тръмп определи НАТО като отживелица и разкритикува катастрофалната, по думите му, миграционна политика на Меркел.

Тръмп: Брекзит ще се окаже "голямо нещо" и други страни може да последват примера на Великобритания

От своя страна германската канцлерка отговори на критиките на Тръмп. "Мисля, че ние, европейците държим съдбата си в нашите собствени ръце. Ще продължавам да съм ангажирана 27-те страни членки на ЕС да работят заедно и в бъдеще, изправени пред предизвикателствата на XXI век", каза Меркел и така отговори на критиките на Тръмп по адрес на ЕС и на похвалите му за Брекзит.

Тя още веднъж отхвърли смесването на терористичната заплаха в Европа с бежанската вълна от Сирия.

Какво още каза Меркел вижте тук