Меркел отговори на Тръмп: Европейците държат съдбата в ръцете си
Меркел отговори на Тръмп: Европейците държат съдбата в ръцете си / БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че европейците "държат съдбата си в ръце". Тя направи това изказване в отговор на острите критики на Доналд Тръмп по адрес на ЕС и на похвалите му за Брекзит, предаде Франс прес.

"Мисля, че ние, европейците държим съдбата си в нашите собствени ръце. Ще продължавам да съм ангажирана 27-те страни членки на ЕС да работят заедно и в бъдеще, изправени пред предизвикателствата на XXI век", каза Меркел.

Тръмп: Брекзит ще се окаже "голямо нещо" и други страни може да последват примера на Великобритания

В интервю за британския в. "Таймс" и за германския в. "Билд" Доналд Тръмп, който встъпва в длъжност в петък, прогнозира, че и други страни може да последват примера на Великобритания и да напуснат ЕС.

Тръмп определи НАТО като отживелица и разкритикува катастрофалната, по думите му, миграционна политика на Меркел.

Меркел не пожела да отговори на всички критики, като каза, че позициите на Тръмп са известни.

Защо ЕС не може без Меркел?

"Моите позиции по трансатлантическите въпроси са известни. Новоизбраният президент още веднъж изложи своите позиции. Когато той встъпи в длъжност - а това все още не е станало - ние ще работим, естествено, с новото американско правителство и ще видим тогава какви споразумения ще постигнем с него", каза Меркел.

Тя още веднъж отхвърли смесването на терористичната заплаха в Европа с бежанската вълна от Сирия. "Искам да отделя въпроса за тероризма от въпроса за бежанците, що се отнася до войната в Сирия", каза тя и подчерта, че "мнозинството от сирийците са избягали от гражданската война, от сраженията срещу силите на режима и на Башар Асад и от репресиите на Асад".

Меркел благодари на Обама за 8-те години на близко приятелство (ВИДЕО)

Тръмп каза в интервюто, че последиците от приемането на кандидати за убежище в Германия неотдавна ясно са се усетили, имайки предвид атентата в Берлин, за който отговорност пое Ислямска държава.

Преди Меркел, на Тръмп отговори и германският вицеканцлер Зигмар Габриел. Той призова европейците да демонстрират увереност пред приемника на Барак Обама.

Източник: БТА