Германският канцлер Ангела Меркел благодари на американския президент Барак Обама за 8-те години на близко приятелство сътрудничество, предаде ДПА. Обама пък нарече Меркел изключителен партньор, добавя АФП. Двамата лидери дадоха съвместна пресконференция в Берлин след двустранната си среща.

След края на срещата Обама каза, че това негово посещение в Германия няма да е последното и че той ще се върне в тази страна за ежегодния фестивал Октоберфест. Това е нещо, което е по-добре да направиш като бивш президент, а не като действащ, заяви Обама, цитиран от ДПА.

Меркел пък призна, че за нея е трудно да се сбогува президента Обама. "Разбира се, че е трудно да се сбогуваш някого, с когото си имал добро сътрудничество. Но ако ние искаме да си организираме лична среща в бъдеще, поне, слава на Бога, можем да пътуваме свободно между нашите две страни", каза Меркел.

Победата на Тръмп: Светът няма да свърши, но ще стане малко по-смахнат

Преминавайки към сериозни теми, Обама каза, че ЕС е едно от най-великите политически постижения в света. Той обаче предупреди, че това постижение не трябва да бъде възприемано като даденост, а трябва да бъде подхранвано и бранено от хората. Президентът на САЩ припомни, че разделенията в Европа през 20-и век трябва да напомнят на хората колко е важно е те да работят заедно, допълва ДПА.

На пресконференцията двамата лидери засегнаха редица теми като новия президент на САЩ, Сирия, Украйна, споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ, Брекзит, Русия, кибератаките, терористичната заплаха.

По повод Сирия Обама припомни, че преговорите са единствения път за изход от сирийската криза, предаде ТАСС. Той добави, че би било наивно да очаква 180-градусов обрат на Русия или на сирийския президент Башар Асад, но добави, че САЩ и техните съюзници ще продължат да се опитват да въздействат за промяна, така че да се сложи край на смъртоносната сирийска криза, предаде Ройтерс.

Меркел отбеляза, че Башар Асад не може да бъде съюзник в уреждането на сирийската криза, предаде ТАСС.

Меркел благодари на Обама за 8те години на близко приятелство (ВИДЕО)
netinfo

По повод на терористичната заплаха Ангела Меркел пък определи като полезно сътрудничеството със САЩ на ниво специални служби. Тя каза, че на фона на заплахата на Ислямска държава е нужно да има сътрудничество между европейското и американското разузнаване.

Говорейки за Брекзит, Обама изрази надежда, че преговорите ще бъдат проведени по един спокоен и прозрачен начин, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Обама каза, че е обсъдил с Меркел необходимостта от запазване на антируските санкции, докато не бъдат изпълнени напълно Минските договорености за Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Меркел пък каза, че разчита да продължи с новата администрация на САЩ политиката по украинския въпрос, допълва агенцията. Тя заяви, че ще направи всичко необходимо да работи добре с новия американски президент, предаде Ройтерс.

Говорейки за Тръмп, Обама изрази надежда, че той ще съумее да устои на Русия, ако се наложи, предадоха АФП и Ройтерс. Надявам се, че новоизбраният президент ще има волята да устои на Русия, ако тя не уважава нашите ценности и не спазва международните норми, заяви президентът Обама.

Меркел благодари на Обама за 8те години на близко приятелство (ВИДЕО)
netinfo

Новоизбраният президент няма разбира се да следва точно нашия подход, но се надявам, че той няма да възприеме подхода на реалполитиката, сключвайки сделки с Русия, които уреждат САЩ в конкретния момент, но който ще предизвикат значителни съпътстващи щети, каза Обама.

Той обвини Русия в кибераатаки и каза, че трябва да се избегне надпреварата в кибервъоръжаването, предаде Ройтерс.

Меркел призна, че ТПТИ няма да бъде сключено след избирането на Тръмп

И Обама, и Меркел подчертаха, че е важно да се продължат преговорите по споразумението за свободна търговия между Европа и САЩ, предаде Ройтерс. Меркел изрази надежда, че двете страни ще се върнат един ден към намиращата се в задънена улица сделка, предаде Ройтерс. Канцлерът обаче призна, че в настоящото си състояние, споразумението не може да бъде сключено, допълва АФП.

Меркел беше запитана и кога ще обяви дали ще се бори за нов канцлерски мандат. Тя каза, че ще направи такова съобщение в подходящия момент, предаде Ройтерс. Тук Обама каза, че ако беше германец, той щеше да подкрепи Меркел за нов мандат, допълва ДПА.

Президентът похвали и невероятните постижения на Германия при справяне с миграционната криза и каза, че германците трябва да се гордеят много с това, предаде ДПА.

Източник: БТА