Джо Байдън ще опита да наложи носенето на маски от американците
Джо Байдън ще опита да наложи носенето на маски от американците / БТА
Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън заяви, че ще изисква гражданите да носят маски, когато администрацията му смени управлението на Тръмп, съобщи РИА Новости. „Нашата администрация ще изисква носене на маски навсякъде, където можем да я наложим - от федерални служители, във федерални сгради и при пътуване между щатите, като самолети и влакове“, каза Байдън в реч в Делауеър.



В същото време по-голямата част от правилата за носене на маски са установени от държавни или общински власти, така че федералното правителство не може де факто да забрани или да изисква носенето на маски от всички американци.

Байдън изтъкна още, че ще използва закона за мобилизация на военновременното производство, за да ускори ваксинациите срещу COVID-19. „Законът ще насочи частните компании да подкрепят (правителствените) усилия срещу COVID-19“, каза Байдън, който бе имунизиран с ваксината на Pfizer и BioNTech.

Той посочи, че приетият по-рано законопроект за стимулиране на икономиката на страната с почти 1 трилион долара е само началото. „Това е само първото плащане“, каза Байдън в Делауеър.

Според него американските училища и болници се нуждаят от поне още 10 милиарда долара. „В началото на следващата година ще представя план за действие срещу коронавируса и ще призова Конгреса да действа бързо по този въпрос“, добави Байдън.

По-рано представители на Демократическата и Републиканската партии в Конгреса на САЩ постигнаха съгласие по програма за икономическа помощ на населението и предприятията в страната. Според този план всеки безработен в САЩ ще получи допълнително обезщетение от $ 300 на седмица.

Превод и редакция: DarikNews