/ IStock
Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън отново призова действащия държавен глава Доналд Тръмп да подпише пакета мерки за подпомагане на икономиката в условията на коронакризата, приет от Конгреса, предаде ДПА.

Отказът на президента републиканец да сложи подписа си е безотговорен и ще има "опустошителни последици", заявява демократът Байдън в прессъобщение, разпространено днес.

Тръмп смята, че мерките в някои щати са по-страшни от самия вирус

"Ако Тръмп не подпише документа незабавно, около 10 милиона американци ще загубят помощите си при безработица", подчерта Байдън. Конгресът одобри плана на стойност над 900 млрд. долара, но Тръмп го отхвърли, определяйки го като "позор" с искане индивидуалните субсидии за американците да бъдат увеличени от 600 до 2000 долара.

"Сега Тръмп изоставя семейства, които отчаяно се нуждаят от помощите за безработица за храната и наема си. Републиканците трябва да спрат да играят игрички, докато Америка гладува", заяви в туитър сенаторката демократ Елизабет Уорън.

Тръмп формално има време до началото на януари да подпише законопроекта или да му наложи вето. Част от бюджета на федералното правителство обаче бе приета заедно със стимулиращите мерки, а временното финансиране ще изтече още в понеделник, 28 декември.

Ако дотогава Тръмп не подпише законовия пакет, правителствените агенции ще трябва да спрат работа. Байдън планира след встъпването си в длъжност на 20 януари да окаже натиск за нов пакет помощни мерки за ограничаване на пандемията и стимулиране на икономиката. 
БТА