/ Gulliver/Getty Images
По думите му от изданието го изнудват, че ще публикуват интимни снимки и съобщения
Основателят на Амазон Джеф Безос обвини изданието "Нешънъл инкуайрър" в шантаж и изнудване, предадоха световните агенции. Безос твърди, че таблоидът го изнудвал, че ще публикува негови интимни снимки и съобщения.

Безос и съпругата му Маккензи обявиха миналия месец, че се развеждат след 25 години брак. В същия ден таблоидът публикува статия, в която се казваше, че Безос имал любовна афера и в която се представяха в детайли негови лични съобщения, с които изданието се било сдобило.

Милиардерът Джеф Безос се развежда след 25 години брак

В свой блог в платформата Медиум Безос сподели имейли, които получил от посредници на Дейвид Пикър, изпълнителен директор на Америкън медия инк, която притежавала таблоида. В тях се изброявали компрометиращи материали, които щели да бъдат публикувани, ако Безос не се откажел от разследването, което започнал за това как личните съобщения са станали достояние на таблоида.



Тези компрометиращи материали били именно съобщенията между Безос и бившата телевизионна говорителка Лорин Санчес, жената, с която той се срещал, както и снимки от личен характер. Те датирали от лятото на 2018 г., тоест шест месеца преди обявяването на намерението за развод.

Джеф Безос е най-богатият човек в света

"Вместо да капитулирам пред изнудването и шантажа, аз реших да публикувам онова, което те ми пратиха", пише Безос и казва "Ако аз в моята позиция не мога да се противопоставя на този род изнудване, как ще могат да го направят обикновените хора". Безос е един от най-богатите хора в света. Той е и собственик на в. "Вашингтон пост".
 

Gulliver/Getty Images


Изнудването срещу него включвало освен искане за прекратяването на разследването и искане той да направи изявление, в което да каже, че не вярва, че таблоидът е действал срещу него, воден от политически подбуди. "Те ми казаха, че още мои есемеси и снимки, които те имат, ще бъдат публикувани, ако не спра разследването", пише Безос.



В поста си той отбелязва, че "неуморното отразяване от страна на в. "Вашингтон пост" на темата за убийството на Джамал Хашоги, който пишеше за него, е несъмнено непопулярно в някои среди".

Най-богатият човек Джеф Безос е дарил по-малко от 1% за благотворителност

За разследването Безос наел частният следовател Гевин де Бекър, който трябвало да провери дали източник на компрометиращите снимки и лични съобщения не е неговият брат Санчес. Той бил привърженик на Доналд Тръмп и нееднократно публично критикувал Безос, че в. "Вашингтон пост" публикува невярна информация за държавния глава. В хода на разследването Де Бекър пък казал на медийната компания, притежаваща изданието, че смята изнасянето на лична информация за Безос за политически мотивирана атака.
БТА