Двете по-малки партии в полската коалиция ще се обединят
Двете по-малки партии в полската коалиция ще се обединят / netinfo

Двата по-малки коалиционни партньора на управляващата полска партия Право и справедливост обявиха, че няма да излязат от кабинета, но ще се обединят в нова партия, съобщи Асошиейтед прес.

По-рано лидерът на една от двете партии - Анджей Лепер от "Самоотбрана" – даде да се разбере, че неговата партия и Лигата на полските семейства може да напуснат правителството и да се явят заедно на евентуалните предсрочни избори.

На съвместна пресконференция Лепер и лидерът на лигата Роман Гертих съобщиха, че двете партии остават в правителството, но ще се обединят в нова политическа формация на име "Лига и самоотбрана". Съкращението е ЛиС, което на полски означава и "лисица".

На пресконференцията Гертих и Лепер седяха на маса, на която бе поставена плюшена играчка малка оранжева лисица. Гертих отбеляза, че новата партия "ще е силна като лъв и хитра като лисица". Гертих посочи, че новата партия ще работи против новия европейски договор, който бе приет на срещата на върха на ЕС в Брюксел миналия месец.

Според анализатори обединяването на лигата и на Самоотбрана има за цел да увеличи шансовете им да преминат петпроцентовата бариера за влизане в парламента в случай на предсрочни избори, добавя ДПА. Лепер отбеляза, че сега премиерът Качински трябва да реши дали да има такива избори. Следващите редовни национални избори в Полша се очакват през есента на 2009 година.

Решението за нова формация внася пореден обрат в политическата криза в Полша. Тя започна преди седмица, когато премиерът Ярослав Качински уволни Лепер - вицепремиер и министър на селското стопанство. Качински заяви, че Лепер е замесен в разследване на корупционна схема.