Двама българи са спасени от горящия ферибот (СНИМКИ)
Двама българи са спасени от горящия ферибот (СНИМКИ) / снимка: БГНЕС
9 са българите на борда на горящия край Корфу ферибот
77194
9 са българите на борда на горящия край Корфу ферибот
  • 9 са българите на борда на горящия край Корфу ферибот

Двама български граждани - Галин Хайтов и Красимир Естов, са били спасени от горящия ферибот и са на сигурно място в областта Пулия, Италия, съобщават от пресцентъра на Министерство на външните работи. До 21.00 часа са били спасени общо 167 души - от гръцка и италианска страна.

Спасителната операция е много трудна и върви бавно заради изключително тежки климатични условия, се посочва още в съобщението. „Пушекът е голям, което затруднява работата на хеликоптерите. Всички останали на борда пътници са били изведени на най-горната палуба със спасителни жилетки. Поради силното вълнение само един боен кораб на италианските военноморски сили е бил в състояние да се приближи. В момента се правят опити фериботът да бъде изтеглен до пристанище Вльора в Албания. Изразяваме сериозно безпокойство от ситуацията и се надяваме на добро развитие", се добавя в текста.

Ферибот с 422 пътници и 56 души екипаж се запали тази сутрин край бреговете на гръцкия остров Корфу. 9 български граждани са сред пътниците на ферибота "Норман Атлантик", съобщиха за Дарик от Министерството на външните работи.

Според официалната информация, предоставена от Министерството на външните работи на Гърция, в списъка на пасажерите на ферибота са българите: С. Аргирова, А. Асенов, В. Доспатлиев, Красимир Естов, Г. Хайтов, М. Мосавитски, Р. Тодорова, Сл. Божилова и П. Ненова.

Италианският център за извънредни ситуации предостави телефонен номер за връзка на близки и роднини: 0039 659 083 426.

Министерството на търговския флот потвърди съобщенията, че има един загинал при инцидента с ферибота. По данни на ведомството, това е гръцки гражданин, идентифициран с името Георгиос Дулис, предаде РИА Новости.

Съобщава се за девет души, които вече са откарани в болница в Лече.

При спасителната акция приоритет са жените и децата, уточниха още от външното ни ведомство.

Двама българи са спасени от горящия ферибот (СНИМКИ)
netinfo

Най-голям брой от пътниците на ферибота са от Гърция - 234, и от Турция - 54. Поради лошите атмосферни условия корабът вече се намира на италианска територия.

„До този момент не знаем колко от българите действително са били на борда на ферибота, колко от тях са спасени от гръцките власти, а вече и от италианската брегова охрана, която в последния час е водеща страна при спасителните операции. Поради голямото вълнение и силния вятър фериботът вече е в италиански териториални води. От гръцка страна се съобщава за 160 спасени пътници", каза по-рано за Дарик говорителят на Министерството на външните работи Бетина Жотева.

По думите й външно министерство е в постоянна връзка с посолствата ни в Атина и в Рим, които поддържат връзка със спасителните центрове.

„И от двете страни правят всичко възможно за спасяване на пътниците. Към района са се насочили допълнителни сили на гръцкия военноморски флот и италианската брегова охрана, както и намиращи се в района пътнически и товарни кораби", каза още Жотева.

Трима души, близки на част от българите, които са се качили на борда, са потърсили информация от външното ни ведомство.

По данни на гръцките медии две трети от кораба е обхванат от пожара. Пътниците са изтеглени в обезопасена част на най-горната палуба на кораба.

Корабът се е намирал край остров Корфу в Адриатическо море, когато е избухнал пожарът. Частната телевизия Мега съобщи, че огънят е тръгнал от гаражното отделение на кораба и бързо се е разпространил.

Фериботът плава под италиански флаг, но е експлоатиран от гръцката компания „Анек". Преди инцидента той е тръгнал от пристанище на западното крайбрежие на Гърция и се отправил за италианското пристанище Анкона.

Двама българи са спасени от горящия ферибот (СНИМКИ)
netinfo