/ iStock/Getty Images
Два руски стратегически бомбардировача "Ту-160", способни да пренасят по 12 ракети с малък обсег с ядрен заряд, прелетяха над неутрални води на Балтийско море, съобщи днес министерството на отбраната на Русия, предаде Ройтерс.

Според ведомството полетите, продължили осем часа, са били рутинни и при пълно спазване на регулациите за международното въздушно пространство. Но появата им е предизвикала реакцията на бойните авиации на Финландия, Дания, Полша и Швеция, чиито самолети са ескортирали руските.

Русия редовно извършва подобни тренировъчни полети над Арктика, Атлантическия и Тихия океан, както и над Черно и Балтийско море - действия, които се възприемат от някои страни от НАТО като безполезно дрънкане на оръжие, отбеляза Ройтерс.

The Times: Турция започна да изпробва С-400 срещу американски F-16

"В определени етапи от маршрута, самолетът бе ескортиран от изтребители "F-18" на финландските ВВС, "F-16" на датските и полските ВВС, както и от "Saab JAS 39 Gripen" на шведските ВВС", се казва в съобщението на руското военно министерство.

Вчера Русия съобщи, че два нейни стратегически бомбардировача "Ту-23М3" са извършили четиричасов рутинен полет над неутрални води на Баренцово и Норвежко море, което е накарало Норвегия да вдигне свои изтребители да ескортират руснаците. Също вчера Москва обяви, че нейни усъвършенствани самолети от Балтийския флот са имали учебни стрелби в Балтийско море.
БТА