Договорени бяха още 200 милиона дози за ЕС от първата одобрена от ЕМА ваксина срещу коронавируса
Договорени бяха още 200 милиона дози за ЕС от първата одобрена от ЕМА ваксина срещу коронавируса / Gulliver/Getty Images
Pfizer и BioNTech заявиха в сряда, че са финализирали споразумение за снабдяване на Европейския съюз с още 200 милиона дози от тяхната ваксина срещу Covid-19, съобщава Associated Press.
  Компаниите заявиха в съобщение, че дозите надхвърлят първоначално поръчаните 300 милиона дози ваксини. Изпълнителната комисия на ЕС има възможност да поиска още 100 милиона дози.

Те казаха, че 200 милиона дози се очаква да бъдат доставени тази година, като приблизително 75 милиона от тях са през второто тримесечие.

В Белгия: Скандал с тайната цена на ваксината на Pfizer

Ваксината Pfizer-BioNTech е първата от трите досега, одобрена за употреба в ЕС, който е подложен на жестоки критики заради провала на кампанията си за ваксиниране в сравнение със страни като Израел, Великобритания и САЩ. Останалите две одобрени от ЕС ваксини са от Moderna и AstraZeneca.

„Работим неуморно, за да подпомогнем по-нататъшното разгръщане на ваксинационните кампании в Европа и по света чрез разширяване на производствения капацитет,“ каза изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла.

Изпълнителният директор на BioNTech Угур Шахин отбеляза, че компанията му ще започне производство в новия си завод в Марбург, Германия, този месец и е укрепила производствената си мрежа с други партньори.

„Продължаваме да оценяваме, заедно с правителствата, властите и партньорите на всички нива, как бихме могли да отговорим на още по-високи изисквания за бъдещи доставки за нашите ваксини“, каза той.

Изявлението от сряда отново не дава финансови подробности за сделката. През декември белгийският държавен секретар Де Блеекер пусна в Туитър цените на ваксините, а след скандала изтри своя туит. От него стана ясно, че доза от ваксината на Pfizer/Biontech струва 12 евро.

Източник: „Фокус“