/ БГНЕС
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск твърди в интервю за испанския в. "Вангуардия", че все още има вероятност между 20 и 30 процента Брекзитът да бъде спрян.

„Днес шансът ни да няма Брекзит е от 20 до 30 процента, а това не е малко“, посочва Туск.

Страните членки на ЕС обещаха да останат единни

С всеки изминал месец става все по-ясно, че излизането на Великобритания от ЕС ще се различава от това, което са си представяли неговите инициатори.

„Срокът за Брекзита изтича през октомври, но аз ще настоявам да се налагат ограничения във времето за решението на Великобритания. Когато става дума за Брекзит, няма за къде да се бърза...Никога няма да има Съединени щати на Европа по подобие на САЩ“, отбеляза председателят на Европейския съвет.

Преговорите за Брекзит ще продължат в идните дни

„Безспорно ерата на оптимистичните илюзии приключи. За поляците е особено болезнено, тъй като отдавна мечтаехме да влезем в Европейския съюз“, коментира още Туск, който е и бивш полски премиер.

„След 2004 г. мнозина вярваха в един щастлив край на историята. От политическа гледна точка Западът трябва да означава край на битките, които винаги са ни съпровождали. През последните години обаче Европа се сблъска с драматични предизвикателства, но аз не съм фаталист“, заявява председателят на ЕС.
БТА