Художникът сюрреалист Салвадор Дали
Художникът сюрреалист Салвадор Дали / Guliver/Getty Images, архив
ДНК-тестът за бащинство, направен след ексхумация на тленните останки на художника сюрреалист Салвадор Дали показа, че той не е баща на 61-годишната испанка Пилар Абел, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Ексхумираха останките на художника Салвадор Дали
 
Ясновидката Пилар Абел, по чието искане бе извършена ексхумацията, няма биологична връзка с художника, съобщи фондацията Гала-Салвадор Дали в писмена декларация, като цитира констатации на мадридски съд. "Фондацията Гала- Салвадор Дали информира, че получи резултатите от ДНК-пробите на Салвадор Дали. Те доказват, че Пилар Абел не е негова биологична дъщеря", гласи декларацията
 

Пилар Абел
БГНЕС


Абел отдавна твърди, че майка й имала кратка връзка с Дали и че тя има право на дял от неговото имущество като негова единствена дъщеря. Ясновидката внесе в съда искане за признаване на бащинство и съдията нареди ексхумацията въпреки възраженията на фондацията, посочва АФП.

На 20 юли тленните останки на художника бяха ексхумирани от гробницата му във Фигерас. Пробите бяха дадени за анализ в института по токсикология в Мадрид и бяха сравнени с ДНК на ищцата. Биологична връзка между тях не бе установена.

"Това е краят на абсурдна и изкуствена полемика", се казва в декларацията на фондацията Гала-Салвадор Дали.
 
Балсамираното тяло на Салвадор Дали е в добро състояние

Предстои на 18 септември съдът официално да оповести резултата от ДНК-пробите и да произнесе решението си, добавя АФП.