Днес е исторически ден, смята Давутоглу
Днес е исторически ден, смята Давутоглу / БГНЕС

ЕС и Турция постигнаха исторически договорености и ще помагат заедно на бежанците, заяви днес турският премиер Ахмет Давутоглу в Брюксел, където се състоя среща на върха на ЕС по проблема за миграцията и бе постигнато споразумение с Турция по въпросите за миграционната криза, предаде ТАСС.

Днес е исторически ден заради това, че постигнахме важни договорености. Ние с ЕС имаме общо бъдеще, имаме съвпадение в мненията по сирийския въпрос и по проблема с бежанците, посочи Давутоглу.

Анкара очаква от ЕС изплащане на общо 6 милиарда евро за хуманитарни нужди на бежанците до края на 2018 г., каза Давутоглу.

ЕС и Турция се споразумяха за миграцията, потвърди Туск

Първите 3 милиарда ще започнем да харчим още в близките седмици. Не за Турция, а за сирийските бежанци. Допълнителни 3 милиарда евро ще бъдат предоставени до 2018 г., уточни премиерът.

ЕС ще вземе от Турция толкова сирийски бежанци, колкото нелегални мигранти върне в Турция, според новото двустранно споразумение за миграцията, заяви Давутоглу.
Турция разчита да получи безвизов режим с ЕС до края на юни, каза още турският премиер.

ЕС и Турция се споразумяха за ограничаването на миграцията

Надяваме се да получим визова либерализация до края на юни. От 72 изисквания, 37 вече са изпълнени, остават 35. Надяваме се до началото на май да ги завършим, посочи Давутоглу.

Турският премиер изрази надежда, че Европейската комисия и Европейският парламент на свой ред ще финализират процеса към лятото.

Източник: БТА