/ iStock/Getty Images
Директорът на ФБР Крис Рей ще даде днес показания пред сенатска комисия във връзка с екстремизма и щурма на Капитолия, предаде Асошиейтед прес.

Рей ще отговаря на въпросите на членовете на съдебната комисия на Сената, които се очаква да бъдат свързани с подготовката на ФБР за щурма на Капитолия и разследванията във връзка с това събитие. Очаква се на Рей да му бъдат зададени и въпроси за това как ФБР се справя с предизвикателствата за националната сигурност, свързани с проявите на бял екстремизъм и други форми на екстремизъм в САЩ.

Началник на полицията: Поддръжници на Тръмп искат да взривят Капитолия

Рей избягваше публичните прояви след щурма на Капитолия преди два месеца. Макар да проведе частни разговори с конгресмени и да сподели информация с местните власти, днешното изслушване на Рей в сенатската комисия комисия ще бъде първата му публична проява в Конгреса от президентските избори миналата година, отбелязва Асошиейтед прес.

ФБР е изправено пред въпроси за това как е използвало наличната информация в дните преди щурма и дали предупреждения за потенциално насилие за стигнали до правилните служители.

ФБР стяга обръча около убиец на полицай при щурма на Капитолия

Изпълняващият длъжността ръководител на полицията на Капитолия заяви, например, миналата седмица, че доклад на ФБР от 5 януари е достигнал до следователи от полицията и до разузнавателния й отдел, но е е и до по-горните нива от ръководството й. В доклада се е съдържало предупреждение, че от публикациите в интернет може да се съди за наближаваща "война" във Вашингтон на 6 януари. ФБР заяви, че докладът е бил споделен чрез отдела на бюрото за борба с тероризма.

Очаква се на Рей да бъдат зададени и въпроси за разследването на ФБР на сериозната руска хакерска атака срещу американските правителствени служби.
БТА