Студеният душ и ферментиралите храни могат да помогнат за ускоряване на процеса на възстановяване след алкохолно опиянение, казва диетологът Хана Мейси пред The Guardian. Пред изданието тя сподели някои ефикасни начини да се отървете от махмурлука.

Мейси отбеляза, че няма една-единствена физиологична причина, която да предизвиква неприятните симптоми на сутринта след препиване. Най-очевидният източник е дехидратацията, каза диетологът. Тя съветва да се пие много вода по време на употребата на алкохол, след това и на следващия ден, за да се намалят главоболието и другите симптоми на махмурлука.

Алкохолът дразни лигавицата на стомаха, причинявайки диария, повръщане и дисбаланс на електролитите: натрий, калий и магнезий. Успоредно с това кръвоносните съдове в мозъка се разширяват. Всичко това води до силно главоболие.

Кои алкохолни напитки предизвикват най-тежък махмурлук

Диетологът смята, че най-лесният начин да се избегнат мъчителните симптоми на махмурлука е да се въздържате от пиене. Но ако все пак ви се налага да консумирате алкохол, тя препоръчва да се погрижите да хапнете нещо, докато пиете. Протеините и ферментиралите храни са най-подходящи за мезе. Първите включват месо, яйца и риба, които ще забавят усвояването на алкохола в кръвта, а вторите - кисело зеле, кимчи, туршии, кефир и мариновани гъби, които ще помогнат за запазването на полезните бактерии в стомаха.

При махмурлук Мейси съветва да се приема електролитна добавка за възстановяване на натриевия баланс и да се ядат отново ферментирали храни. Освен това мазната риба и други храни, богати на омега-3 киселини, също ще ускорят възстановяването на организма.

Според диетолога бърз начин за справяне с махмурлука е студеният душ. Тя обясни, че студената вода предизвиква отделянето на адреналин, който ускорява елиминирането на алкохола от кръвта. Мейси подчертава, че този метод трябва да се използва с повишено внимание, тъй като научните доказателства за неговата ефективност не са категорично потвърдени.
БГНЕС,