/ ThinkStock/Getty Images
Всички хубави неща си имат цена. Ако загубите мярка на парти и си пийнете повече, на сутринта ще съжалявате жестоко за бурните си забавления от предната вечер. За ваше щастие народната медицина има много рецепти, които могат да ви вдигнат на крака дори и в най-отчайващото положение, пише списание Elle.  

Някои от тях като кисели краставички и минерална вода са ни познати отдавна, но има и по-екзотични рецепти за лечение на неприятния махмурлук след препиване. 

Резени лимон 

В Пуерто Рико вярват, че триенето на подмишниците с лимонови резени в навечерието на голямо парти, ще помогне за предотвратяване на дехидратация - една от причините за тежък махмурлук.

Тази странна рецепта се приписва на пирата Роберто Кофрези.  Морският вълк не само втривал цитрусови плодове в подмишниците си, но също се хранел с тях преди запои.

Въпреки факта, че този ритуал изглежда доста противоречив, лимонът все още се използва широко като превантивна мярка. И като приятен страничен ефект - деликатен аромат, който ще ви придружава през цялото парти.

Доматен сок 

Тези, които са запознати от първа ръка с главоболието след тежко парти, знаят, че доматеният сок помага за значително подобряване на болезненото състояние.

Този уау-ефект се постига благодарение на съдържанието на витамини, пектин, ябълчена и янтарна киселини в напитката. Този химически коктейл помага на алкохола и токсините да изгарят по-бързо и да детоксикират тялото.

И ако добавите няколко капки лют сос Табаско към чашата със сок, тези процеси само ще се ускорят.

Сурово яйце 

Суровите пилешки яйца са истински приятели на тези, които пият твърде много.

Обикновено те се пият сутрин на гладно, когато вече са очевидни признаците на алкохолна интоксикация. Този продукт може да служи като доста ефикасно средство за предотвратяване на махмурлук. Суровото яйце съдържа вещество, наречено авидин. То помага на витамините от група В, които са отговорни за преработката на етанол.

Умебоши

Сушените или мариновани японски сливи са популярни в Азия като лек срещу махмурлук.

Най-често тази "суперхрана" се маринова и след това се суши. Плодовете приличат на кръстоска между слива и кайсия. Umeboshi (или umeboshi) също се яде при хронична умора, сърдечни заболявания и болки в гърлото.

А ефектът срещу махмурлука на умебоши се обяснява с високото съдържание на пектини в него.

Активен въглен 

Активният въглен идва на помощ при алкохолно отравяне, което често придружава синдрома на махмурлука.

Това е естествен абсорбент, който, прониквайки в стомаха и след това в червата, абсорбира токсините и след това се отделя от тялото по естествен път.

Активният въглен е много добър като превантивно средство (1 таблетка на всеки 10 кг от теглото ви трябва да се приема след парти преди лягане) и като спешна помощ в случай на вече настъпило неразположение (същият брой таблетки трябва да се смачка, да се разтвори в чаша вода и получената смес да се изпие).

Сандвич с бекон 

Британски учени неведнъж са ни изумявали със своите открития в най-неочакваните области - темата за махмурлука не е избягала от техните любознателни умове.

През 2009 г. учени от университета в Нюкасъл установиха, че на следващата сутрин след препиване най-доброто средство за лечение е сандвичът с бекон. Свинската мас съдържа голямо количество аминокиселини, а хлябът ще насити отслабеното тяло с бързи въглехидрати.

Светилата на британската наука обаче не са първите, които се сещат да лекуват махмурлук с мазно месо. Богати месни бульони и супи като сутрешно ястие след бурна нощ се препоръчват по целия свят: от Източна Европа до Латинска Америка.

Херинга 

В Германия на следващата сутрин след дълги празници е обичайно махмурлука да се лекува с херинга, а не с бира, както си мислите.

Ястие, приготвено от тази мазна солена риба, се нарича Ролмопс и се състои от тънки филийки херинга, които са увити в мариновани зеленчуци. Заради свойствата, които има при препиване, ястието се нарича „закуска за пияници“.

Превод и редакция: DarikNews