/ БГНЕС
Терористичната групировка "Джебхат ан Нусра" пое отговорност за днешните въоръжени нападения срещу щабовете на силовите структури в третия по големина сирийски град Хомс, на 165 км от Дамаск, съобщи държавният телевизионен канал "Сурия", цитиран от ТАСС.

Ройтерс уточнява, че днес тази групировка - бивш клон на Ал Кайда в Сирия, е част от създаденото наскоро бунтовническо обединение "Тахрир ал Шам". Агенцията цитира комюнике на групировката, в което се казва, че петима атентатори самоубийци са извършили атаките, при които са загинали над 40 души, без тя изрично да поема отговорност за тях.

Ислямска държава изцяло е превзела Палмира, твърди губернаторът на Хомс

Сред убитите е и шефът на местния клон на военното разузнаване генерал Хасан Даабул, който според АФП е приближен на президента Башар Асад и е широко известен в средите на сирийското разузнаване. Един от камикадзетата нарочно се е взривил край генерала и го е убил.

Според губернатора на едноименната провинция Талал Барзани, цитиран от Ройтерс, атаките са били извършени в районите Гута и Махата на града. Двете атакувани сгради са на 2 км една от друга.

Той каза, че охранителите са отразили нападението и не са позволили на атентаторите да проникват в самите сгради, но те все пак успели да взривят намиращите се у тях бомби. Губернаторът посочи различни цифри за жертвите - 30 убити и още 30 ранени.
БТА