С военни паради в Москва и в много други райони на Русия страната отбеляза Деня на Победата във Великата отечествена война.

Президентът Владимир Путин държа реч на Червения площад в Москва, където се състоя поредният Парад на победата, съобщи ТАСС.

Русия отбелязва Деня на победата (ГАЛЕРИЯ)

"Няма, не е имало и няма да има сила, която би могла да покори нашия народ", увери руският лидер. По време на Втората световна война "нацистите връхлетяха Съветския съюз с най-мощни удари", но народът "извърши нещо невъзможно на пръв поглед - обърна кървавото колело на Втората световна война, смаза нацизма, сложи край на зверствата му", подчерта Путин.

Русия
БГНЕС

Въоръжените сили на Русия "могат да отблъснат всяка потенциална агресия", "но за ефективна борба с тероризма, екстремизма, неонацизма и други заплахи е необходимо да се консолидира цялата международна общност" - Русия е отворена за подобно сътрудничество, изтъкна президентът. Именно "разединението между водещите страни в света" е попречило да бъде предотвратена Втората световна война, отбеляза той.

Русия
БГНЕС

В парада участваха близо 10 000 души - представители на различните родове войски и видове въоръжени сили. Механизираната част на парада започна с появата на легендарния танк Т-34. След него преминаха още над 100 единици наземна бойна техника - бронирани автомобили "Тигър", "Тайфун-К" и "Тайфун-У", бойни машини на пехотата, модерни танкове като Т-14 "Армата" и Т-72, артилерийски и ракетни комплекси.

Русия
БГНЕС

Военни музиканти изпълниха по време на шествието повече от 40 марша и други музикални произведения. Командващ парада бе главнокомандващият сухопътните войски на Русия Олег Салюков; парадът бе приет от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Русия
БГНЕС

Авиацията не участва в парада на Червения площад поради неблагоприятни метеорологични условия, съобщи министерството на отбраната в Москва.
След парада Путин положи венец на Гроба на незнайния воин.

БГНЕС

Денят на победата бе честван в Санкт Петербург - "северната столица" на Русия, без обявеното по-рано участие на бойни кораби. ТАСС все още не разполага с официални коментари в тази връзка от местните власти и командването на Балтийския флот, посочва агенцията.

БТА