/ iStock/Getty images
Проучване на Pulse за SKAI дава на партия Нова демокрация преднина от 6,5 пункта пред СИРИЗА, а проучване на MRB за OPEN TV дава на консерваторите преднина от 5 пункта.

Що се отнася до избирателните намерения, според проучването на Pulse/SKAI Нова демокрация има 33 %, следвана от СИРИЗА - 26,5 %, социалистическата ПАСОК - 9 %, комунистическата ККЕ - 6 %, националистическата "Гръцко решение" - 3,5 %, и МеРА25 на Янис Варуфакис - 4 %.

В анкетата на MRB/OPEN Нова демокрация има 31,4 %, следвана от СИРИЗА с 26,4 %, ПАСОК с 8,3 %, ККЕ с 5,6 %, Гръцко решение с 3,2 % и MeRA25 с 3,1 %.

Гръцкият парламент одобри блокиране на неонацистка партия

Запитани за предпочитанията си за правителство след изборите, 39% от анкетираните в проучването на Pulse/SKAI са отговорили, че биха предпочели правителство под ръководството на досегашния президент Кириакос Мицотакис, докато 27% биха искали да видят начело лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас. Всеки пети е заявил, че нито един от двамата лидери не е за предпочитане.

В проучването на MRB/OPEN 46,3% от анкетираните са заявили, че ако изборите в неделя не доведат до съставяне на еднопартийно правителство, биха искали да има нови избори, а 45,5% биха предпочели коалиционно правителство.
БГНЕС