Ключовите събития на 27-ия ден от инвазията на Русия в Украйна

Спасителните екипи в Украйна са в непрестанен режим на гасене на пожари и разчистване на развалини от разрушените сгради в големите градове, съобщиха от Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна във вторник. Издирвателни работи и операции по разчистването са извършени в Киев и Шевченковски райони на Харков в Източна Украйна. Подразделенията на службите също гасят пожари в жилищни сгради, обществени сгради и частни обекти, причинени от обстрел в градове в столицата, в Слобидски в североизточната част и индустриалните райони на Харков. Продължава и обезвреждането на невзривени взривни устройства, съобщиха от службата за извънредни ситуации.

Жител на Одеса: В града имаше бомбардировка до морето

В същото време ТАСС съобщи, че въоръжените сили на Украйна за ден са бомбардирани територията на Донецк 32 пъти, съобщават от представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координиране на режима за прекратяване на огъня. В резултат на обстрела загинал един мирен жител, 32 души са били ранени, 25 жилища са разрушени.

През последните 24 часа украинските военновъздушни сили са нанесли "унищожителни удари" на руската техника и жива сила, водят въздушни битки и "прехващат въздушни цели". Това се казва в ежедневния доклад на украинските въоръжени сили, цитиран от Скай нюз.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че руските сили изглежда са "задържани на място", след като Украйна "продължава да отблъсква" опитите да бъде окупиран обсадения южен град Мариупол. Украйна съобщи, че още 8000 души са били евакуирани от зоните на конфликт в понеделник. Вицепремиерът Ирина Верещук каза, че това включва около 3000 души от Мариупол.

Украинският лидер Владимир Зеленски отново призова за директни преговори с Путин, заявявайки, че няма да е възможно да се договори прекратяване на войната, ако не се срещнат. А украинските военни казват, че руските сили са "увеличили своето авиационно присъствие във въздушното пространство на Украйна" през последните 24 часа. Президентът на САЩ Джо Байдън отправи най-строгото си предупреждение досега, че Русия може да се готви да използва химически и биологични оръжия в Украйна. Байдън посочи, че руският лидер Владимир Путин е "с гръб до стената" в резултат на украинската съпротива и е имало опасност той да прибегне до по-сурови тактики.

Върховната Рада на Украйна предупреди, че на територията на Чернобил горят поне 7 различни пожара. Пожарите са забелязани от сателитни снимки на спътника Sentinel-2 на Европейската космическа агенция. „Вероятно пожарът е възникнал в резултат на бомбардировки от страна на Русия, например снаряд. Може и да е умишлен палеж“, се казва в съобщението.

Зеленски поднови предложението си за среща с Путин

„Съгласно Класификационните знаци за извънредни ситуации критериите за пожар в зоната на изключване не трябва да надвишават обема от 0,05-0,2 кв. км, но текущото състояние на зоната на пожара надвишава тези цифри десетки пъти.“ Във връзка с пожарите радиационните рискове нарастват в радиус от 10 километра около атомната електроцентрала в Чернобил.

Към 08:00 часа на 22.03.2022 г. в България не е регистрирано изменение от нормалните стойности на естествения гама фон. Няма информация за настъпила промяна в състоянието на ядрените съоръжения в Украйна, сочат данните на Агенцията за ядрено регулиране.