/ БГНЕС
Президентът на Украйна Владимир Зеленски поднови късно снощи предложението си за преки мирни преговори с руския държавен глава Владимир Путин, като заяви, че статутът на спорните територии може да бъде обсъден и евентуално да се проведе референдум.

Зеленски заяви пред местни медии, че е готов да се срещне с Путин "във всякакъв формат", за да обсъдят прекратяването на почти едномесечната война, която разтърси няколко украински града.

Той заяви, че дори статутът на окупирания от Русия Крим и подкрепяните от Русия области в Донбас подлежи на обсъждане.

"Готов съм да повдигна тези въпроси на първата среща с президента на Русия", каза украинският президент.

"Няма да има призиви или исторически речи. Ще обсъдя с него всички въпроси с големи подробности", заяви Зеленски.

Русия обяви Крим за част от Русия и призна независимостта на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република в Източна Украйна.
След разпадането на Съветския съюз и трите области са част от Украйна и са в центъра на продължаваща вече десетилетие криза, която на 24 февруари прерасна в инвазия и пълномащабна война.

"Ако имам тази възможност и Русия има желание, бихме обсъдили всички въпроси", каза той пред украински журналисти в интервю, публикувано от "Суспилне".

"Дали ще решим всички тях? Не. Но отчасти бихме могли - поне да спрем войната", добави той.

Въпреки че Зеленски даде знак, че е готов да разговаря за статута на трите области, той многократно е настоявал, че и трите са част от Украйна и че страната му няма да се предаде.

Украинският президент предупреди също, че всяко мирно споразумение, включващо "исторически" промени, ще бъде подложено на национален референдум.

Соня Микак, експерт по Украйна в Австралийския национален университет, заяви, че обещанието за общонародно допитване вероятно обрича на неуспех всяко предложение на Киев за отстъпване на територия.

Огромното мнозинство - около 80% от украинците, заявяват, че не искат да се откажат от тези територии", каза Микак, цитирайки две скорошни проучвания на общественото мнение.

"Мисля, че това ще бъде отхвърлено от населението, наистина. Много голям брой украинци казват "не трябва да спираме да се бием", добави тя.

"Украинците виждат, че са подложени на екзистенциална заплаха. Не става въпрос само за загубата на територия, а за това, че ще трябва да живеят като руснаци, ще има силна русификация, ще има автократичен контрол".

Месец на разговори между украински и руски официални лица досега не са успели да спрат или дори да забавят войната, която принуди 3,5 милиона украинци да напуснат страната.

Но тъй като много по-голямата руска армия изглежда не е в състояние да окупира цялата страна или да свали все по-популярното правителство на Зеленски, украинският лидер заяви, че войната неизбежно ще приключи на масата за преговори.

"Невъзможно е да не се стигне до решение. Като ни унищожава, той определено унищожава себе си", каза Зеленски за Путин.

"Не искам да влезем в историята като герои и като нация, която не съществува... А ако унищожи себе си, няма да му остане никакъв героизъм".
БГНЕС