Американският Сенат
Американският Сенат / iStock/Getty Images
Демократът Адам Шиф, който оглавява екипа от членове на камарата на представителите, поддържащ обвиненията за отстраняване от длъжност на президента на САЩ Доналд Тръмп, каза днес, че начинът, по който се очаква да премине предстоящият процес в Сената не е справедлив, предаде Ройтерс.

"Той не предписва провеждане на справедлив процес, а американците отчаяно искат да вярват, че Сенатът ще осигури и на президента, и на камарата на представителите справедлив процес", каза Шиф пред журналисти на Капитолия.

Ускоряват процедурата по импийчмънта на Тръмп

Шиф каза още, че екипът му ще призове сенаторите да се съобразят с клетвата, която току-що са положили и да въздадат безпристрастно правосъдие като проведат справедлив процес.
 


Във връзка с правилата, предложени ръководителя на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, Шиф каза, че републиканците ще разтеглят продължителността на процеса така, че заседанията да продължават до късно през нощта, когато "американците не гледат", предаде АФП.

"Това не са правила за справедлив съдебен процес. Това са правила за нагласен процес", се оплака Шиф, като се позова на документите и свидетелите, поискани от демократите, за които обаче републиканците все още не са дали съгласие.

Републиканецът Макконъл иска процесът в Сената да протече бързо, посочва АП. Той предложи сгъстен дневен ред с дълги заседания.

След четири дни на встъпителни речи - до 24 часа за всяка от страните, сенаторите ще имат максимум 16 часа, за да задават въпроси на обвинението и защитата. След това ще има четири часа за обсъждания. Едва след тях ще се гласува дали да бъдат призовани други свидетели.

Демократите твърдят, че тази организация на процеса е опит той да бъде претупан, а действията на президента да бъдат потулени.
БТА