Дейли телеграф: Либия не е изпълнила обещанието да унищожи запасите си от уран
Дейли телеграф: Либия не е изпълнила обещанието да унищожи запасите си от уран / снимка: BGNES

Ядрени експерти твърдят, че Либия има запаси от 200 барела уран, които държи във военна база, въпреки обещанието от 2003 г. да се откаже от ядрената си програма, пише тази сутрин лондонският вестник "Дейли телеграф".

Разкритието, че може би Либия не е изпълнила международния си ангажимент да се освободи от запасите от уран, ще бъде тежък удар срещу френския президент Никола Саркози, който неотдавна подобри отношенията с режима на полковник Муамар Кадафи, пише лондонският вестник. В неловко положение ще изпадне и френската първа дама Сесилия Саркози, която отиде в Либия миналия месец, за да помогне в преговорите за освобождаване на петте български медицински сестри и палестинския лекар с българско гражданство, обвинени в умишлено заразяване със СПИН на стотици либийски деца. Веднага след това Франция подписа с Либия меморандум за евентуално изграждане на ядрен реактор за цивилни цели.

Твърди се, че уранът, под формата на 1000 тона руда, е складиран във военна база до град Сабха в пустинята. Според ядрени експерти той струва около 200 милиона лири стерлинги.

Базата при Сабха е свързана с либийската ядрена програма за военни цели според доклад на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) от 2004 г., се казва в статията на "Дейли телеграф". Базата, част от която е под земята, вероятно се използва и за производство на химически оръжия.

След като полковник Кадафи официално се отказа през декември 2003 г. от ядрената програма за военни цели, за да бъдат отменени санкциите на САЩ и ЕС срещу Либия, МААЕ трябваше да контролира унищожаването на либийския уран.

Източник, запознат с проблема, заяви: "Кадафи започна формално процеса с МААЕ, но все отлага и отлага. Изглежда той иска да използва урана като разменна монета, за да получи реактор".

Според ядрени експерти полковник Кадафи едва ли ще получи ядрен реактор, дори и за цивилни цели, поради опасенията, че Либия може да използва технологията, за да поднови ядрената си програма.

САЩ, Великобритания и други членове на МААЕ смятат, че Либия не бива да получи ядрени технологии. Вероятно тези страни ще блокират опита на Франция да сключи сделка с полковник Кадафи, пише "Дейли телеграф".

Вероятно ще се постави въпросът как Либия се е сдобила с урановата руда. Източници от урановата индустрия допускат, че тя е добита в Нигер и вероятно Либия се е сдобила с нея в периода, когато са действали санкциите.