Децата бежанци в Германия на училище до три месеца след пристигането си
Децата бежанци в Германия на училище до три месеца след пристигането си / снимка: Guliver/Getty Images

Децата бежанци трябва да тръгнат на училище до три месеца, след като са пристигнали в Германия, за да бъде ускорена интеграцията им. Това заяви днес експертна комисия, цитирана от ДПА.

Експертната комисия е спонсорирана от компанията "Роберт Бош" и има за задача да разгледа бежанската политика на Германия, която се мъчи да намери подслон на над 1 милион мигранти. Тя смята, че мерките в областта на интеграцията на децата в училище трябва да бъдат съгласувани на национално равнище.

Германия очаква бежански рекорд

Армин Лашет, политик от Християндемократическия съюз и ръководител на комисията, заяви, че в цялата страна трябва да бъдат въведени предприетите в някои региони мерки, които предвиждат интеграцията на децата да бъде подпомагана с участието им в интеграционни курсове, преди да влязат в класната стая.

Родителите трябва да бъдат уведомявани, че децата им са приети в училище, веднага щом подадат молбите си за убежище, за да "се създаде основа възможно най-голям брой (деца бежанци) да напредват", каза той.

Меркел: Масивният приток на мигранти ще промени Германия

Около една четвърт от пристигащите мигранти в Германия са непълнолетни. Германските училища са изправени пред голямото предизвикателство да интегрират в образователната система около 155 000 деца във възраст за начален и среден курс на обучение. Има и 94 000 деца, които са за детска ясла или градина и в предучилищна възраст.

Източник: БТА