Германия очаква бежански рекорд
Германия очаква бежански рекорд / снимка: БГНЕС

Германия очаква да посрещне в първата неделя на септември 10 000 бежанци, пристигнали от Унгария през Австрия - най-големият брой досега за един ден - след седемте хиляди дошли вчера, предаде АФП, като се позовава на федералната полиция.
Близо 6000 мъже, жени и деца, вече пристигнали след обед на германска земя, бяха регистрирани в мнозинството си в Бавария. До края на деня страната очаква още 4000 души.

Търсещите убежище, главно сирийци, избягали от войната в страната си, бяха навсякъде посрещнати от доброволци, които носеха лозунги „Добре дошли в Германия" и раздаваха вода, храна, дрехи, одеяла и малки подаръци.

В Мюнхен, главният транзитен пункт на страната, новопристигналите бързо бяха отвеждани към центровете за първи прием, за да бъдат регистрирани, преди да бъдат насочени - някои към други региони - въз основа на германската квотна система.
Берлин смекчи правилата си за прием за сирийските граждани, като се отказа да връща хора там, откъдето са влезли в Европа.

С безпрецедентно решение Австрия пък прие през нощта на петък срещу събота след консултации с Берлин, да улесни приема и транзита към Германия на хиляди имигранти от Унгария - страна, където само през август влязоха близо 50 000 души.

Както уточни говорителят на германското канцлерство Георг Щрайтер, в телефонен разговор тази сутрин Ангела Меркел и унгарският премиер Виктор Орбан били единодушни, че както Унгария, така и Германия трябва да спазват европейските си задължения и че напливът през уикенда е бил изключителен.

Германия очаква 800 000 молби за убежище тази година или четири пъти повече от миналата. „Франкфуртер алгемайне цайтунг" изчислява на 10 милиарда евро разходите за прием на бежанците през 2015 г.

Два сръбски влака не бяха допуснати на унгарска територия поради факта, че превозваха стотици имигранти без документи. Късно снощи международният влак, който потегли в Белград в 21.48 ч. за Будапеща, бе спрян в 1.45 ч. на гарата в Соботица, след като от унгарските железници съобщиха, че няма да приемат композицията поради големия брой имигранти, които се намират в нея. В 7.45 ч. тази сутрин унгарските власти окончателно отказаха да приемат първия влак. Мигрантите са свалени в Соботица.

Същия проблем възникна и с международния влак „Авала", който потегли от Белград в 7.17 ч. тази сутрин за Виена през Будапеща. И този влак не бе допуснат в Унгария. „Авала" бе спрян на гара Александрово в Сърбия, след което бяха откачени вагоните, в които се намираха мигрантите и влакът чак тогава продължи по маршрута си.

Говорителят на унгарския премиер Виктор Орбан - Золтан Ковач пък остро разкритикува властите в Австрия и Германия заради прилагане на двойни стандарти.

В интервю за австрийския вестник „Ди пресе", Ковач призова двете държави да помогнат на Будапеща при изграждането на стената по външните граници на ЕС. Според него бежанците продължават да пристигат в страните на ЕС, защото стената, която строи Унгария все още не е готова. Австрия и Германия би трябвало да ни помогнат да приключим с изграждането на оградата, а не да ни критикуват непрекъснато. Стената не защитава само нас, но и Австрия, и Германия, каза Ковач. Той смята, че оградата е един шанс, защото в противен случай всеки ден в Германия и Австрия ще пристигат десетки хиляди хора. И поради тази причина той призова Австрия най-накрая да демонстрира солидарност.

Ковач подчерта, че Унгария спазва стриктно всички правила на ЕС, но мигрантите не ги спазват, защото германските и австрийските медии създават впечатление, че всички бежанци са добре дошли. И поради тази причина тези хора все по-масово отказват да сътрудничат на властите и да се регистрират. Ковач припомня, че всички тези лица са преди всичко нелегални мигранти, докато не се установи дали са бежанци. Ковач също припомня, че съгласно законите, всички са длъжни да дадат пръстови отпечатъци, но медийната истерия доведе до това нелегалните мигранти да отказват да направят това и не спазват законите и изискванията на унгарските власти.

По повод критиките, че Унгария за кратко отвори железопътните гари за бежанците, а след това отново ги затвори и в крайна сметка с автобуси транспортира бежанци, дали става въпрос за непоследователност, Ковач отговори, че австрийците пускат 4500 души в страната без проверка на тяхната самоличност. „Точно това видях снощи на границата. Вие не знаете кого пускате в страната. Никого не питахте за документите. Освен това имахме 20 км колона на границата и европейските граждани чакаха 4 часа в колите си. Крайно време е Австрия и Германия да се позамислят върху тяхната непоследователност", заръча Ковач. Попитан защо Унгария веднага не е разрешила на бежанците да пътуват в Австрия, той отговори, че това не може да стане само по волята на мигрантите.

Не може само защото имигрантите искат да отидат в Австрия и Германия, ние да ги депортираме на границата", каза говорителят. Той остро атакува и австрийския канцлер Вернер Файман и съобщи, че унгарският премиер Виктор Орбан, когато бежанците са тръгнали пеша по магистралата за Австрия, е опитвал в продължение на часове да се свърже безуспешно с неговия австрийски колега. „В продължение на часове Файман не беше достъпен за унгарския премиер, те се чуха чак в полунощ - шест часа по-късно. И след това Файман написа позицията си във фейсбук. За какво става дума? Това е невъзпитано", каза Ковач.

Той поясни, че Унгария ще направи всичко възможно да изпълни всички свои ангажименти и задължения и ще се опита да регистрира лицата в приемните центрове. Също така Унгария иска да защити границите си и поради тази причина е ускорила изграждането на стената. Ковач съобщи, че от 150 000 души, които са влезли в Унгария през зелената граница, повечето от тях са подали молба за убежище, но след това са продължи пътя си за Австрия и Германия.

Унгария се опитва да се справи в условията на неработещата система на ЕС, включително и правната система на ЕС и двусмислените послания, които изпращат Австрия и Германия. „Най-големият проблем са отворените граници. Гърция на практика пуска всички", заяви още Ковач.

От своя страна федералният канцлер на Австрия Вернер Файман пък призова за свикване на спешна европейска среща на върха за мигрантите. Той подчерта, че добрата воля на неговата страна по този проблем може да е само временна и трябва незабавно да се приеме обща европейска политика.

Файман иска да се свика извънредна европейска среща на върха веднага след съвещанието на министрите на вътрешните работи на ЕС, насрочено за 14 септември. Австрия препоръчва освен определянето на квоти за прием на мигранти, ЕС да изработи общи правила за даване на статут на бежанец. Виена предлага и създаването на "hotspots" (центрове за прием и подбор) по границите на Евросъюза - мярка, която препоръчват и други страни, като Франция, но към която Европейската комисия не се отнася положително.

Някои европейски политици пък намесиха в бежанската криза и държави, които не са в Шенген, като България и Сърбия. Бившият френски президент Никола Саркози се обяви за създаване на „центрове за задържане" в Северна Африка, Сърбия и България, където да се решава дали да се даде или не статут на политически бежанци на мигрантите, преди да влязат в Шенгенското пространство.

Статутът на политически бежанец трябва да се дава или отказва преди прекосяването на Средиземно море. След това е прекалено късно - посочи той и препоръча организирането на „центрове за задържане в страните от Северна Африка, които са съгласни, или в Сърбия и България, които не са в Шенгенското пространство".

Саркози иска реформиране на пространството на свободно движение между 26 страни от Евросъюза. Не вярвам на реформа на Шенген. Трябва да се реформират Шенген и Европа при „предварителното условие всички държави членки да имат една и съща миграционна политика", заяви той.

На фона на лутаниците на европейските политици във вземането на решение за така възникналия остър проблем с нахлуването на мигранти към Западна Европа, в Гърция продължават да навлизат хиляди мигранти, стигна се и до сблъсъци на полицията с тях на остров Лесбос.

В Македония продължават да идват хиляди мигранти от Гърция. Само през последните 24 часа на територията на съседката ни официално са регистрирани 2165 мигранти. Сред тях има и 107 деца, които пътуват без родители. От 19 юни до днес в западната ни съседка са пристигнали 62 586 души. Всички те идват организирано от Гърция с влакове и автобуси. Мигрантите след това се отправят към границата със Сърбия и Унгария.

Източник: БГНЕС