„Деца на халифата били обучавани в голяма християнска църква
„Деца на халифата били обучавани в голяма християнска църква / БГНЕС, архив

Терористите от групировката „Ислямска държава" превърнали главната християнска църква в иракския град Тел Кайф в център за обучение на деца, които се сражават на страната на джихадистите, съобщи кюрдският телевизионен канал Rudaw.

Младите бойци на халифата: Учеха ни как да режем глави на неверници

Очевидци разказват, че джихадистите са изгорили и разрушили повечето църкви в града, където голяма част от местните хора са асирийци и изповядват християнството. Главната църква в Тел Кайф „Светото сърце" била преименувана на Абу Талх ал Ансари и превърната в база за подготовка т.нар. „деца на халифата".

Малко дете хладнокръвно застреля затворник в шокиращо видео на Ислямска държава

Обучението на невръстните войници продължавало между 2 и 3 седмици, съобщава Rudaw, след което децата трябвало да започнат да се сражават. „Те бяха наясно, че военните самолети не бомбардират църкви. ИД превърна тази църква в свой щаб. Тайно прехвърляха в църквата деца от Мосул", свидетелства очевидец.

Те са само на 6 години, но знаят как да убиват

Rudaw допълва, че „децата на халифата" били обикновено на около 15 години.
„Закарваха децата в джамия, където полагаха клетва за вярност на халифата. После ги водеха в църквата и ги тренираха преди да ги изпратят на бойното поле. Мнозинството от тях бяха деца, на които казваха, че ще отидат в рая. Знаете, че малките лесно се доверяват", посочва жител на града пред медията.

Перфектно организираният ужас на Ислямска държава

Военната операция за освобождаването на Мосул от джихадистите започна на 17 октомври 2016 година. Иракски военни и полицаи и кюрдски формирования, подкрепяни от авиацията на международната коалиция начело със САЩ, започнаха призори масирано настъпления срещу града.

Тел Кайф се намира близо до Мосул и вече е освободен от терористите, уточнява кюрдският телевизионен канал.

Източник: БГНЕС