Те са само на 6 години, но знаят как да убиват
Те са само на 6 години, но знаят как да убиват / БГНЕС

Те плащат до 1000 долара за тях или просто ги отвличат, за да ги превърнат в атентатори самоубийци: в Афганистан и Пакистан отдавна съществуват лагери, в които терористите обучават деца по своите закони.

Европейските медии многократно са информирали, че т.нар. Ислямска държава изгражда специални центрове за младежи и деца в Сирия и Ирак. Но подобни "лагери на терора" има и другаде. В региона на Централна Азия например те отдавна са факт - особено в граничните райони броят на този тип центрове е доста висок.

„Лъвчетата на халифата" убиват пленници в ново видео на Ислямска държава

"В северноафганистанската провинция Кундуз например талибаните са изградили специален тренировъчен лагер за атентатори-самоубийци. В него те подготвят не само възрастни, но и деца за извършването на самоубийствени атентати", казва експертът от Центъра за съвременни изследвания на Афганистан в Москва Андрей Зеренко. "Там деца на възраст между 6 и 8 години биват обучавани как да поставят мини по шосетата. Те прекарват по правило между една и шест години в лагера", допълва той.

До 1000 долара за дете

"И в региона Гармах, северозападно от провинция Бадгис, талибаните са изградили свой център, в който "преподава" един сравнително известен "учител". Името му е Молла Квайум. Той подготвя децата за самоубийствени атентати. Повечето малолетни са или отвлечени, или продадени от собствените си родители", казва Зеренко в разговор с Дойче Веле. Той допълва, че талибаните плащат на черния пазар до 1000 долара за дете.

Убива ли "Ислямска държава" болни деца?

В северната провинция Зар-е Пул също има тренировъчен лагер за атентатори самоубийци. В него "учителите" са главно от Пакистан. За разлика от лагера в Кундуз, там обучението трае само три месеца. По данни на Центъра за съвременни изследвания на Афганистан, в края на ноември 2015 в този лагер са се обучавали 6 или 7 деца.

"Ислямска държава" обучава в Сирия деца за атентатори самоубийци

"Терористите използват деца като атентатори-самоубийци, защото те по-лесно могат да спечелят доверието на потенциалните жертви", казва Наталия Харитонов от Центъра за изследване на кризите в Малта (CSRC). "Децата по-лесно могат да достигнат до евентуални места, на които се планират атентати, но пък и техните възможности са ограничени. Почти невъзможно е например дете да извърши атентат с кола бомба", изтъква експертката. Сигурно поради тази причина в Афганистан и Пакистан за възрастни атентатори самоубийци се плаща повече, отколкото за деца. "В повечето случаи децата извършват атентати със самоделни взривни устройства, които се задействат от разстояние. Има случаи, когато децата изобщо не знаят каква роля играят", казва Харитонов.

Експертката от центъра за изследване на кризите предполага, че в тренировъчните лагери често попадат и деца на загинали бойци. Някои от тях остават дълго в лагерите. И тъй като издръжката им струва скъпо, ислямистите често ги препродават, предполага Наталия Харитонов. Освен това напоследък от Афганистан и Пакистан идват все повече информации за търговия с деца и масови убийства на подрастващи.

"Ислямска държава" продава робини и деца за по 10 долара

Що се отнася до центровете на т.нар. "Ислямска държава", експертът Андрей Зеренко изтъква, че в Сирия и Ирак ислямистите обучават като атентатори-самоубийци най-вече жени и деца. В Афганистан пък те подготвят само мъже. Има информации, че в тези лагери има и деца, но тяхната роля засега не е ясна. "Факт е, че ИД все още не е използвала деца като атентатори-самоубийци, за разлика от талибаните", казва експертът.

Узбекски "учители"

Според него, в Афганистан и Пакистан целенасоченото обучение на деца за самоубийствени атентати се дължи на арабското влияние на Ал Кайда, на което са изложени двете страни. Експертът подчертава, че не бива да се подминава и ролята на Узбекистан. "Трябва да отбележим, че по време на престоя си в Афганистан, членовете на Ислямисткото движение на Узбекистан (IBU) минаваха за компетентни учители за самоубийствени атентати", казва Андрей Зеренко. Той смята, че някои от узбекските ислямисти са се присъединили към т.нар. Ислямска държава. Според него обаче, надали деца от севернокавказкия регион ще бъдат използвани като атентатори самоубийци.