Предварително разследване на щетите по двата газопровода „Северен поток“ в датската част от Балтийско море показва, че течовете са предизвикани от "мощни експлозии", съобщи днес полицията в Копенхаген, предаде Ройтерс.

По-нататъшните разследвания на течовете, регистрирани на 26 септември по тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в изключителната икономическа зона на Дания, ще се провеждат съвместно от полицията в датската столица и националната служба за разузнаване и сигурност.

Изводите от датското разследване изглеждат сходни с тези на шведската прокуратура, която каза, че две други пробойни в тръбопроводите също изглеждат причинени от експлозии и случаят се разследва като акт на мащабен саботаж.

Първи обследвания на „Северен поток”, откриха детонации близо до газопроводите

Шведските и датските власти разследват четири теча по тръбопроводите, които свързват Русия с Германия през Балтийско море и се превърнаха в гореща точка в украинската криза.

Датската полиция не каза кога се очаква да приключи разследването.

Шведската полиция и прокуратура подозират, че течовете, които се появиха по "Северен поток 1" и "Северен поток 2" на 26 септември, са били причинени от умишлени подводни взривове, и разследват случая като акт на саботаж в голям мащаб.

Видеоматериал на "Експресен", заснет с подводен дрон, управляван дистанционно, показват нагънат метал и зеещ тръбопровод в мътните води на Балтийско море. Части от тръбопровода изглеждат с прави, остри ръбове, докато други са деформирани, показват кадрите, заснети на дълбочина от около 80 метра.

Видеото датира от вчера, уточни "Експресен". Ройтерс прави уговорката, че не е в състояние е да удостовери, че публикуваното от вестника видео е от "Северен поток 1".
Шведските служби за сигурност казаха този месец, че са иззели материал от мястото, след като приключили разследването си. 

Шведският военноморски флот и полиция отказаха коментар.

Световни лидери нарекоха щетите акт на саботаж, а Москва се опитва да прехвърли вината на Запада, намеквайки, че печеливши от станалото са САЩ. Вашингтон отрече всякаква намеса, отбелязва Ройтерс.
БТА