Първите огледи, извършени тази седмица от шведските власти на течовете от газопроводите "Северен поток-1" и "Северен поток-2" в Балтийско море, засилват подозренията, че те са резултат от саботаж, извършен чрез детонации, нанесли значителни щети, съобщи Франс прес, като се позова на прокуратурата.

"Установихме детонации близо до "Северен поток-1" и "Северен поток-2" в изключителната икономическа зона на Швеция, които са довели до значителни щети по газопроводите", заяви специалният прокурор, натоварен с разследването от шведска страна.

Москва: Немислимо е Русия да бъде изключена от разследването на течовете от „Северен поток“

"Огледите, извършени на местопроизшествията, засилват подозрението за сериозен саботаж. Събрани са доказателства на място, които ще бъдат проучени", добави прокурор Матс Юнгквист.

Швеция обяви, че вдига наложената в понеделник забрана за достъп до зоната от няколко километра около мястото, която бе затворена за нуждите на разследването. Повече информация за начина, по който е било проведено подводното обследване не беше предоставена.

Шведската разузнавателна служба беше натоварена да ръководи разследването заедно със специалния прокурор и различни ведомства.

Дания: Спряло е изтичането на газ и от „Северен поток 1“

Огромните течове на газ от "Северен поток-1", причинени от две експлозии с неизвестен произход на 26 септември, спряха в понеделник. По данни на шведската брегова охрана по-малък теч от "Северен поток- 2" е имало и днес. 

Много страни видяха в случилото се акт на саботаж. Подозирана за експлозиите, Русия обвини миналата седмица САЩ, които на свой ред отхвърлиха тези твърдения.
БТА