/ iStock/Getty Images
Дания преустанови поставянето на дози от ваксината срещу COVID-19 на компанията АстраЗенека (AstraZeneca) поради опасения, че при хора, на които тя е била поставена, са се образували тромби, предаде Франс прес.

Решението е продиктувано от информации за сериозни случаи на образуване на тромби при хора, ваксинирани с АстраЗенека, казаха датските здравни власти. Те обаче уточниха, че към настоящия момент връзката между ваксината и образуването на тромби не е доказана.

Още 9 случая на алергични реакции след имунизиране с ваксината на "Пфайзер" в Япония

Датските здравни власти не посочиха колко на брой са информациите за образуване на тромби. Според тях още шест европейски страни са преустановили употребата на ваксините на АстраЗенека.

Дания ще спре да използва ваксината на британско-шведската компания за срок от 14 дни.

По-рано стана ясно, че Европейската агенция по лекарствата не препоръчва блокиране на партидата от ваксината на AstraZeneca. 

Датските здравни власти заявиха, че ще разследват въпроса заедно с ресорните органи на други страни от Европейския съюз и с Европейската агенция по лекарствата. Те подчертаха, че не са се отказали от използването на ваксината, а само временно спират поставянето на дози от нея.
БТА