Цяла сутрин руски самолети кръжаха в небето над града. Живеех близо до сцената в театъра от 10 дни, заедно с двете ми кучета. Така започва разказа на 27-годишната учителка Мария Родионова, оцеляла след бомбената атака срещу театъра в Мариупол

Същата сутрин жената излязла навън, където намерила остатъци от риба, с които да нахрани домашните си любимци. След това се сетила, че не са пили вода. Около 10:00 часа тя вързала кучетата за багажа си и се отправила към главния вход, където вече имало опашка за топла вода.

"И тогава бомбата падна", разказва Мария пред BBC.


Руското външно министерство: Лъжа е, че руските сили са бомбардирали театър в Мариупол

"Чу се трясък, като гръмотевица, но много силно. После чух звук от счупено стъкло. Един мъж дойде отзад и ме бутна към стената, защитавайки ме с неговото тяло. Взривът беше толкова силен, че почувствах силна болка в едното си ухо, толкова силна, че си помислих, че тъпанчето ми сигурно се е разцепило", спомня си младата жена ужасното утро.

Секунди по-късно осъзнала, че слухът й е добре, защото започва да чува крясъците на хората около себе си. "Писъците бяха навсякъде. Силата на взрива хвърли един мъж към прозореца. Той падна на земята, лицето му беше покрито със счупени стъкла. Жена, която имаше рана на главата се опита да му помогне", разказва още учителката.

Тя е била доброволец в Украинския Червен кръст в Мариупол и винаги носи в себе си аптечка за първа помощ. В тоз миг обаче си спомня, че тя е останала вътре в театъра, точно в частта, която се е срутила. „Имаше само развалини. В продължение на два часа не можех да направя нищо. Просто останах там. Бях в шок."
 

Ма
БТА

Владислав, 27-годишен ключар, който не иска да казва цялото си име, също влязъл в сградата въпросната сутрин. Имал приятели в театъра и отишъл да ги търси. Той бил близо до главния вход, когато е избухнала експлозията. Мъжът изтичал заедно с други в мазето. "Видях много кървящи хора. Някои имаха открити фрактурни рани. Една майка се опитваше да намери децата си под развалините. Петгодишно дете крещеше: "Не искам да умирам". Беше сърцераздирателно", спомня си Владислав. 

Кметът на Мариупол: Улични боеве блокират спасяването на живите под разрушения театър

„Поради това, че изглежда, че ракетата е поразила точно центъра на сградата, ние вярваме, че това е бомба с лазерно насочване, вероятно KAB-500L или подобен вариант, изстреляна от самолет“, сочи анализът на McKenzie Intelligence Services, направен за BBC.

Русия отрича да стои зад бомбардировката на драматичния театър. "На 16 март бойците на батальона „Азов“ са взривили сградата на Драматичния театър в Мариупол. Неонацистите са задържали заложници в долните етажи на сградата, горните ги използваха като огневи точки. При това руската авиация не изпълняваше задачи, свързани с удари по наземните цели в град Мариупол, сградата на театъра никога не се разглеждаше като цел. Опитите да се обвини Русия в този удар е старателно подготвена провокация", заяви руският посланик у нас Елеонора Митрофанова малко след атаката срещу сградата.
BBC