Цветан Василев съди България в Страсбург
Цветан Василев съди България в Страсбург / снимка: БГНЕС, архив

Цветан Василев съди България в Страсбург, съобщава БНТ. След съдебното заседание в Белград банкерът заяви, че е завел две дела срещу България в съда в Страсбург. Едното е в качеството му на физическо лице, а другото е от името на фирмата му, която е основен акционер във фалиралата КТБ.

В края на февруари делото за екстрадицията на Цветан Василев беше отложено

Василев заяви, че ще съжалява, ако спечели делата в Страсбург, защото всички българи ще плащат за това. Банкерът не отрече категорично твърденията на сръбския вестник "Вечерни новости", че е поискал убежище в Сърбия, за да отложи екстрадицията си. От изданието вече посочиха, че информацията е неофициална. Коментира се, че по този начин Василев е "купил" най-малко пет месеца свобода, независимо от искането за екстрадиция.

Цветан Василев иска сръбско гражданство

Според сръбските закони при това положение съдът в Белград трябва временно да спре разглеждането на искането и не може да постанови окончателно решение за връщането на банкера в България, преди да приключи процедурата по искането на убежище, пише "Вечерни новости".

Местни юристи коментират, че в Сърбия може да се иска хуманитарна закрила, убежище за бягащи от война и политическо убежище. Твърди се, че преди повече от година Василев вече е искал един път политическо убежище, но Белград му е отказал с мотива, че не може да бъде предоставено такова на гражданин на страна-членка на ЕС.

Запорираха имуществото за над половин милиард на Цветан Василев

Бившият собственик на КТБ Цветан Василев се яви във Висшия съд в Белград, където продължава изслушването му по процедурата за неговото екстрадиране, започнало на 16 март.

Василев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, но от 2014 г. пребивава в сръбската столица.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече сезира европейските институции за дългото отлагане на решението за екстрадиция от страна на сръбското правосъдие.

Каквото и да постанови съдът, окончателното решение ще бъде взето от министъра на правосъдието на Сърбия.