ЦРУ не открили данни за причастност на Саудитска Арабия към атаките от 11 септември
ЦРУ не открили данни за причастност на Саудитска Арабия към атаките от 11 септември / Guliver/Getty Images

В засекретените части от доклада за разследване на терористичните актове на 11 септември 2001 г. няма преки доказателства, че властите в Саудитска Арабия носят отговорност за тях, прикривайки терористичната мрежа Ал Кайда и нейния главатар Осама бин Ладен.

Това заяви директорът на ЦРУ Джон Бренан в интервю, излъчено по сателитния телевизионен канал "Ал Арабия" и цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Ислямска държава заплаши САЩ с нов 11 септември

Създадената след 11 септември комисия внимателно проучи твърденията за причастност на правителството на Саудитска Арабия и стигна до извода, че няма доказателства то, като институт на държавната власт, или негови длъжностни лица лично, да са съдействали за атентатите от 11 септември, заяви Бренан.

Той изрази мнение, че въпросната част от доклада скоро ще бъде разсекретена, което според него е добре. Бренан добави, че засекретените 28 страници били само "предварителен преглед".

САЩ ще продължат да се борят решително с тероризма, обеща Обама

В САЩ отдавна се изказват предположения, че Саудитска Арабия си е затваряла очите за дейността на Бин Ладен и даже че е възможно Рияд да е имал контакти с групировката, а следователно и носи определена отговорност за извършените тогава терористични нападения над Ню Йорк и Вашингтон.

В същото време президентът Барак Обама предупреди, че ще наложи вето върху законопроекта, гласуван от Сената на 17 май, който разрешава на американски граждани да подават в американски съдилища искове за компенсации срещу правителството на Саудитска Арабия.

Тези искове се базират на обвинението, че саудитското правителство е съдействало по някакъв начин на 19-те терористи (повечето от тях саудитски граждани), отвлекли самолетите, с които бяха извършени атентатите, довели до гибелта на близо 3000 души.

Близки на жертвите на атаките от 11 септември ще могат да съдят Саудитска Арабия

Ако този законопроект влезе в сила, той силно би навредил на американските интереси. Рияд вече заплаши, че в такъв случай може да продаде ценни книжа на стойност до 750 млрд. долара и други свои активи в САЩ, което би дестабилизирало американската финансова система.

Въпросът бе обсъждан по време на визитата на Обама в Рияд през април и разговорите му със саудитския крал Салман.

"Това е проблем за общия подход на САЩ към взаимодействието с други страни", поясни Обама. "Ако ние създадем възможност в САЩ да се подават индивидуални искове против правителствата на други държави, то и гражданите на други държави също ще се обръщат постоянно в своите съдилища с искове против САЩ", посочи президентът.

Източник: БТА