САЩ ще продължат да се борят решително с тероризма, обеща Обама
САЩ ще продължат да се борят решително с тероризма, обеща Обама / снимка: Gulliver/Getty Images

Съединените щати ще предприемат преки действия в отговор на заплахата за тяхната национална сигурност, идваща от страна на терористи, и няма да допуснат каквото и да е използване на оръжие за масово поразяване, заяви Барак Обама в речта си пред Общото събрание на ООН, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Обама посочи, че терористичната организация Ал Кайда си остава сериозна заплаха за международния мир и за безопасността. Той добави обаче, че организацията се е разделила на регионални мрежи и военизирани групировки, което й пречи да извършва такива атентати като тези от 11 септември 2001 г. в САЩ. "Но и в този си вид Ал Кайда представлява сама по себе си сериозна заплаха за правителствата и дипломатическите
кръгове, както и да мирните граждани по целия свят", каза Обама. Той се зарече, че САЩ ще продължат да се борят решително с международния тероризъм и да разрушават терористичните мрежи, които заплашват американския народ.

"Когато се наложи да защитаваме САЩ от терористични нападения, ние ще предприемем преки действия", обеща Обама. Той посочи, че САЩ няма да допуснат разработката или използването на оръжия за масово поразяване. "Така както ние смятаме, че използването на химически оръжия в Сирия заплашва нашата собствена национална безопасност, така ние отхвърляме създаването на ядрено оръжие, което може да доведе до надпревара за ядрено въоръжаване в региона и да подкопае глобалния режим в областта на неразпространението на оръжия за масово поразяване", каза президентът на САЩ. Той посочи, че докато светът е станал по-стабилен отпреди пет години, нападението в мола в Найроби показва, че опасности продължава да има, предаде Асошиейтед прес.