Все по-често коронавирусът удря стомашно-чревният тракт. Това става ясно от анализ на случаи на вируса, съобщи Хадижат Омарова, ръководител на отдела за клинични изследвания на Централния изследователски институт по епидемиология в Русия.

"Според резултатите от проучванията в 15% от случаите разпространението на вируса в тялото причинява сериозни стомашно-чревни симптоми, като най-честите от тях са гадене, повръщане, диария и загуба на апетит", каза специалистът. В същото време, обаче, всеки десети пациент може изобщо да няма други прояви на болестта.

Лекарят обясни, че честото стомашно неразположение се дължи на мутациите на вируса, и учените смятат, че стомашно-чревният тракт, заедно с дихателните органи, може да служи като „входна врата“ на коронавируса.

Как COVID-19 засяга нервната ни система (ВИДЕО)

"Солната киселина в стомаха унищожава бактериите и вирусите, които поглъщаме с храната, и ни предпазва от по-нататъшното им проникване в организма. Нормалната киселинност на стомаха е рН 0,8-1,5. За сравнение рН на лимон е 5,0. Това означава, че съдържанието на стомаха е много по-кисело от лимоновия сок.

През деня здравият стомах произвежда 2,5 литра концентрирана солна киселина. Киселинността на стомаха може да намалее само с развитието на възпалителни процеси в стомаха или стресови ситуации ", заключи Омарова .
БГНЕС