Основният сценарий за развитието на пандемията от COVID-19 е трайно намаляване на продължителността на живота с поне 10 години. Това каза докторът по биологични науки и професор в Училището по системна биология към университета Джордж Мейсън (Вирджиния, САЩ) Анча Баранова.

"Основният сценарий сега е следният: ваксините по някакъв начин работят, вирусът също така мутира. Всички чакат. Човечеството бавно се примирява с идеята, че средната продължителност на живота намалява с десет години. Докато хората са млади и имат имунитет, справят се с коронавируса, дори и с многократни имунизации. С напредването на възрастта, обаче, тялото все повече боледува, и коронавирусът е една от тези болести, следователно средната продължителност на живота намалява ... Имаме нов естествен враг ", каза тя.

20 неща, които COVID-19 промени в живота ни (СНИМКИ)

Биологът отбеляза, че е възможно и вирусът естествено да отслабне с течение на времето. За съжаление, обаче, през двете години пандемия дотук вирусът - ако е намалил интензитета си, е почти незабележимо.

"Във всяка популация има естествен подбор. При хората също. След две или три поколения, средно хората ще се справят по -добре с коронавируса, дори и без лекарства. Структурата на вирусите, които измъчват човечеството, също може да се промени, може би най -накрая грипът ще намалее ... ", добави Баранова.
 
БГНЕС