/ Thinkstock/Getty Images
Новият тип коронавирус може да оцелее и да остане вирулентен за повече от седмица на повърхността на охладена прясна сьомга, според проучване на китайски учени, публикувано на платформата biorxiv.org.

Норвежката сьомга не е източникът на коронавируса на пекинския пазар

Няколко огнища на коронавирус в Китай, включително в Ухан, бяха свързани с пазарите на морски дарове. През май и юни китайските власти временно забраниха вноса на сьомга и изтеглиха огромни количества от пазара след като на най-големия пазар в Пекин коронавирус беше открит на дъска за рязане на сьомга. Това породи опасения, че повърхността на месото или охладената риба може да бъде потенциален източник за предаване на вируса.

По-късно китайските власти заявиха, че няма доказателства, че сьомгата е източникът на огнището, и също така обясниха, че самата риба може да не е заразна, но вирусът може да е оцелял на повърхността ѝ.

5 любопитни факта за сьомгата

Експеримент, проведен скоро от китайски учени, показа, че вирусът SARS-CoV-2 (официалното наименование на коронавируса) остава вирулентен върху кожата на прясна сьомга в продължение на два дни при 25 градуса по Целзий, а при 4 градуса оцелява най-малко осем дни.
БГНЕС