Израел е предложил на лидерите на радикалното палестинско движение "Хамас" да напуснат ивицата Газа като част от ново предложение за сключване на споразумение за прекратяване на огъня, съобщи снощи Си Ен Ен, като се позова на двама американски официални представители.

Макар че предложението ще осигури безопасен изход за лидерите на движението, лишаването на ивицата Газа от нейните ръководители може да отслаби контрола на "Хамас" над региона и да позволи на Израел да продължи да наблюдава висшите представители в чужбина, посочва американската медия.

Войната между Израел и “Хамас”: Страданието на цивилното население се задълбочава

Си Ен Ен отбелязва, че през четирите месеца на конфликта Израел не е успял да залови или убие нито един висш представител на "Хамас" в ивицата Газа. Лидерите на групировката се намират в Катар, Ливан и на други места извън палестинските територии, уточнява телевизионният канал.

Американската новинарска телевизия коментира, че подобно предложение е било обсъждано поне два пъти през последните седмици, но е малко вероятно "Хамас" да се съгласи на такива условия.
Владимир Арангелов/БТА