Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Зад Си Ен Ен застанаха Фокс нюз, Асошейтед прес, Блумбърг, Ен Би Си нюз, Ню Йорк таймс, Политико, Вашингтон пост, Ю Ес Ей Тудей и др.
Си Ен Ен (CNN) заведе дело срещу администрацията на президента Тръмп, след като Белият дом отне пропуска на журналист на тази телевизия, предаде ДПА. Медията настоява журналистът Джим Акоста да получи отново пропуск, който дава незабавен достъп до Белия дом.
 
Белият дом отне този пропуск на Акоста миналата седмица след разгорещена размяна на реплики между него и Тръмп на пресконференция. Белият дом твърди, че Акоста се е държал неподобаващо, включително като е влязъл във физически контакт със служителка на Белия дом, която е искала да вземе микрофона му, след като журналистът зададе въпрос.

Тръмп влезе в спор с журналист на CNN на пресконференция (ВИДЕО)
 
"Въпреки че това съдебно дело касае конкретно Си Ен Ен и Акоста, това можеше да се случи на всеки", се казва в изявление на Си Ен Ен. Делото се опира на Първата поправка на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на словото и медийната свобода.
 
Телевизията получи подкрепата на Асоциацията на кореспондентите от Белия дом, която заяви, че пропускът на Акоста поначало не е трябвало да бъде отнеман. "Президентът на САЩ не бива да подбира произволно мъжете и жените, които го отразяват", заяви асоциацията.

Белият дом отне временно акредитацията на Джим Акоста от CNN
 
Днес телевизия "Фокс нюз" обяви, че се присъединява по заведеното от Си Ен Ен дело, предаде Франс прес. Акредитациите не "трябва да се използват като оръжие", заяви директорът на "Фокс нюз" Джей Уолъс и подчерта, че неговата телевизия подкрепя Си Ен Ен в търсенето на справедливост в съда.
 
"Фокс нюз" ще подаде молба за присъединяване, по силата на която трето за процеса лице може да стане част от него. Тази процедура е предвидена за случаи, когато подалият молбата не претендира да получи обезщетение, а да изложи становището си по правния спор в подкрепа на ищеца. "Ние не одобряваме все по-враждебния тон, използван както от президента, така и от медиите. Подкрепяме свободната преда, достъпа на медиите до правителството и прозрачност за американската общественост", казва Уолъс в изявлението си.

Тръмп: Google, Facebook и Twitter да внимават
 
Други, подкрепящи позицията на Си Ен Ен в съда, са Асошейтед прес, Блумбърг, Ен Би Си нюз, Ню Йорк таймс, Политико, Вашингтон пост, Ю Ес Ей Тудей и др.
 
"Дали днешната новина засяга националната сигурност, икономиката или околната среда, репортерите, които покриват Белия дом, трябва да останат свободни да задават въпроси", се казва в съобщение на медийните групи: "Наложително е независимите журналисти да имат достъп до президента и неговите дейности и на журналистите да не бъдат налагани забрани по произволни причини".
БТА, БГНЕС