Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас подаде оставка като лидер на своята лява партия СИРИЗА. Това става след неуспешното представяне на парламентарните избори, предаде Ройтерс.

"Имах щастието и честа, за която съм благодарен на моите съратници, да бъда първият ляв министър-председател в историята на Гърция"

"Време е да започне нов цикъл", заяви Ципрас в телевизионно обръщение.

СИРИЗА претърпя съкрушително поражение на парламентарните избори през май и юни, съобщава в. "Катимерини".

"Лошият резултат може и трябва да стане начало на този цикъл", каза Ципрас.

"Не мога да представя убеждението си за необходимостта от дълбоко обновление и възстановяване (на партията) само на думи, ако едновременно с това не го подкрепя с действия... Реших да предложа избирането на ново ръководство на партията", заяви той. 

Ципрас председателства по-рано заседание на изпълнителния комитет на партията, който се събра, за да обсъди бъдещето на СИРИЗА.

Консерваторите спечелиха 40,56 процента и 158 места в парламента на 25 юни, изпреварвайки СИРИЗА, която получи 17,84 процента и 47 места - още по-нисък резултат в сравнение с изборите на 21 май, които Нова демокрация спечели с преднина от 20 пункта пред СИРИЗА.

Ципрас, 48-годишен, беше министър-председател на Гърция от 2015 до 2019 г. - едни от най-бурните години на финансовата криза в страната.
Ройтерс, Мина Димитрова/БТА