Сергей Скрипал
Сергей Скрипал / БГНЕС, архив
Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви в интервю за Би Би Си, че нервнопаралитичното вещество, отровило бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, може да е дошло от британска лаборатория, предаде Асошиейтед прес.

Великобритания обвини Русия в тайно трупане на запаси от "Новичок"

В излъченото интервю Чижов допълва, че Русия не разполага със запаси от химически оръжия и не стои зад отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия.

Борис Джонсън: Ние имаме приятели по целия свят, а Путин няма

Пред Би Би Си той заявява, че само на 12 км от Солсбъри, града, където бяха открити Скрипал и дъщеря му, се намира Портън Даун, британски обект за изследвания в областта на химическите оръжия.

На въпрос дали казва, че Портън Даун е отговорен, той отвърна: "Не зная".

Захарова обвини Запада, че със случая Скрипал се опитва да отвлече вниманието 

Британското правителство окачестви твърдението на Чижов като "небивалица".

Руският посланик в Лондон Александър Яковенко призова в интервю за вестник "Мейл он сънди" към запазване на спокойствие, защото спорът около случая "опасно и несъразмерно е ескалирал".

Борис Джонсън: Вероятно Путин е взел решението за отравянето на Скрипал (ВИДЕО)

Руското посолство в Лондон съобщи, че британските власти са отказали да предоставят на руски представители достъп до Скрипал на основание, че той е техен гражданин, съобщи ТАСС. Поискахме консулски достъп до Сергей Скрипал със същата нота, с която поискахме и до дъщеря му, но ни бе отказано, заявиха от дипломатическото представителство.
 
По-рано руският посланик в Лондон каза, че британците не дават на посолството никаква информация за състоянието на Юлия Скрипал, която е руска гражданка.
БТА