Черна прогноза: 6 млн. пушачи ще умрат през 2010 г.
Черна прогноза: 6 млн. пушачи ще умрат през 2010 г. / снимка: БГНЕС

Тютюнопушенето ще убие 6 милиона души следващата година от рак, сърдечни заболявания, емфизема и серия други заболявания, се казва в доклад на световни здравни експерти, предаде Ройтерс.

Новият Атлас на тютюна (http://www.tobaccoatlas.org) на Световната белодробна фондация и на Американското общество за рака оценява, че употребата на тютюн струва на световната икономика 500 млрд. долара годишно за преки разходи за здравеопазване, загуба на продукция и щети на околната среда. "Общите разходи, свързани с тютюна намаляват националното богатство по отношение на брутен вътрешен продукт с до 3,6 %", се посочва в доклада. "Тютюнът е причина за един от всеки 10 смъртни случая по света и ще отнеме 5,5 милиона човешки живота само през тази година", според експертите. Ако сегашните тенденции се запазят, към 2020 този брой ще нарасне до 7 милиона и дори до 8 милиона души годишно през 2030 година.

Миналата седмица американската администрация по храните и наркотичните вещества откри център, който да наблюдава цигарите и другите тютюневи изделия след като получи правото да открие институцията от Конгреса на САЩ през юни. През последните четири десетилетия броят на пушачите е спаднал в богатите държави като САЩ и Великобритания, за разлика от развиващите се страни, където той бележи ръст.

Атласът съдържа и други интересни данни, сред които:

* Рискът от преждевременна смърт от рак на белия дроб е над 23 пъти по-висок при пушачите, отколкото при непушачите и 13 пъти по-висок при жените, пристрастени към тютюна.

* Тютюнът убива от една трета до половината пушачи. Продължителността на живота при тях е средно с 15 години по-малка отколкото при другите хора.
* 1 милиард са пушачите-мъже - 35 % в развитите държави и 50 % от населението в развиващите се страни

* Около 250 милиона жени пушат всекидневно - 22 % от жените в развитите държави и 9 % в развиващите се страни.