"Дълбоко съм благодарен за съболезнованията на депутатите, които толкова трогателно обхващат онова, което кралицата значеше за всички нас“. Това заяви крал Чарлз III по време на първото си посещение в британския парламент след смъртта на майка му. Той бе придружаван от съпругата си Камила.

Принц Хари с трогателно сбогуване с баба си Елизабет II

Говорейки пред депутатите, кралят се позовава на „Хенри VIII“ на Шекспир, където Елизабет I е описана като „модел за всички живи принцове“. Преди това той получи съболезнования от ръководителите на Камарата на лордовете и Камарата на общините.
 

Чарлз и Камила
БТА

Чарлз подчерта, че не може да не чувства тежестта на историята, която го заобикаля в Уестминстърския дворец и му напомня за жизненоважните парламентарни традиции, на които депутатите са се посветили. „Парламентът е живият и дишащ инструмент на нашата демокрация“, подчерта негово величество.

"Спомените от моята скъпа покойна майка са навсякъде - от фонтана на Сребърния юбилей в двора на Новия дворец до слънчевия часовник в двора на Стария дворец, отбелязващ нейния златен юбилей", сподели кралят. Той отбеляза, че кралицата е дала "пример за безкористен дълг, който с Божията помощ и вашите съвети съм решен да следвам вярно".

Коза придружи Кралския уелски полк на церемонията по провъзгласяването на крал Чарлз Трети

Речта на Чарлз III приключи с изпълнение на новия химн на Обединеното кралство.

Чарлз и Камила
БТА

От Уестминстър Чарлз и Камила се отправиха към Единбург, където кралят ще поведе траурната процесия зад ковчега на кралицата от двореца Холирудхаус до катедралата Сейнт Джайлс.