Испанското здравно министерство препоръча парацетамол преди и след първата доза на ваксината на AstraZeneca срещу страничните ефекти
Испанското здравно министерство препоръча парацетамол преди и след първата доза на ваксината на AstraZeneca срещу страничните ефекти / iStock/Getty Images
С разширяването на кампанията за ваксинация на групи като учители, хигиенисти, зъболекари, физиотерапевти, мнозина вече съобщават за различни физически проблеми след първите часове след получаване на ваксината.

За да се прецени първоначалната реакция на тялото на първата доза от ваксината на AstraZeneca, имунизираният е добре да изчака поне 15 минути там, където е направена ваксинацията. Важно е да се избягват внезапни световъртежи и фатални падания, или пък при евентуална внезапна тежка алергична реакция.

Първите 24 часа от ваксината AstraZeneca

34-годишен учител от мадридска гимназия Хорхе Мартин сподели, че след първата доза през първите 24 часа е изпитал почти всички симптоми: „Имах изтръпване в ръката и в рамото при убождането малко след получаване на дозата, после бе добре“, каза той пред в. „АС“.

„В рамките на няколко часа имах изтръпване по цялото тяло и световъртеж, умора, а през нощта - студени тръпки и треперене. Сутринта имаше виене на свят, неразположение, главоболие. Също като усещане за болезненост в тялото или мускулна болка. Разбира се, след 24 часа започва да изчезва", добави той.

Парацетамол преди и след инжекцията

Предвид нарастването на различни подобни случаи, Министерството на здравеопазването на Испания актуализира стратегията за ваксиниране, за да облекчи нежеланите реакции, които може да предизвика.

„За да се намалят тези неблагоприятни ефекти, се препоръчва да се използва доза от 1 грам парацетамол преди ваксинацията, последвана от един грам на всеки 6 часа през първите 24 часа, което значително намалява локалната болка, степента на треска, на студени тръпки, миалгия, главоболието и дискомфорта след ваксинация, без да влияе на имунния отговор“, препоръчаха от здравното министерство.

Превод и редакция: DarikNews