Български пътници блокирани в Германия заради повреден самолет
Български пътници блокирани в Германия заради повреден самолет / Guliver/Getty Images
Български пътници блокирани в Германия заради повреден самолет
90940
Български пътници блокирани в Германия заради повреден самолет
  • Български пътници блокирани в Германия заради повреден самолет

Български пътници са блокирани на летището във Франкфурт заради повреден самолет. Малко преди излитане, при поставяне на ръкава за връзка между летището и самолета, е нанесена щета на корпуса на машината. В момента се извършва обследване, което ще покаже дали самолетът ще може да лети или е необходимо да бъде сменен. Пътниците се намират на летището, а от авиокомпанията са им осигурили храна и напитки.

Пътници блокирани с часове в самолет на Летище София

Грешка на обслужващия наземен персонал на летището във Франкфурт е довела до нараняване на корпуса на самолета, обясни директорът на България Ер Янко Георгиев.

„ Самолетът е наранен, грубо казано на непрофесионален език, от ръкава, от който е установена връзка между самолет и терминал. Съответно наземният състав с този ръкав, по който трябва да минат пътниците, е нанесъл някакви увреждания на нашия самолет и това нещо в авиационния свят трябва да бъде обследвано от инженери и да има някакви допуски на нарушаване на самата обшивка от гледна точка на аеродинамични моменти. Ако всичко е в някакви норми, който са допустими, самолетът ще се върне. Ако не - някакъв бърз ремонт ще се направи. Има си съответни процедури вече. Не е никаква вина на авиокомпанията, а на наземните служби на Франкфурт", коментира Георгиев.

Експертите в Германия са преценили, че самолетът не може да лети в това състояние. Поради тази причина полетът от Лондон за София ще се отклони и ще кацне и във Франкфурт, за да качи на борда чакащите пътници. Очаква се общото закъснение на полета от Германия до България да бъде между пет и шест часа.