Властите в Германия погнаха фирма за износ на шпионски софтуер
Властите в Германия погнаха фирма за износ на шпионски софтуер / IStock
Прокуратурата в Мюнхен е разпоредила претърсване на компанията „Фин Фишер” (FinFisher). Производителят на програми за наблюдение е заподозрян в незаконен износ на софтуер, съобщи ARD. През последната седмица следователи от Службата на митническата криминална полиция са претърсили 15 жилищни и офис помещения в Германия и чужбина. Става въпрос за софтуер за наблюдение като този, използван от разследващите органи.

Има подозрение, че мениджърите на „Фин Фишер” са създали някаква паралелна структура в чужбина. Данните от малайзийския търговски регистър показват, че Стефан Йолкерс, един от бизнесмените зад компанията, е основал там фирма през 2015 г. под името „Raedarius M8 Limited”.

Следи от други компании на „Raedarius M8” могат да бъдат намерени в различни фирмени бази данни: едноименна компания в България, една с малко по-различни имена в Пакистан и Дубай.

Въпросният Йолкерс е починал от инфаркт в хотел в Индонезия през 2016 г., според информация на местни медии. По данни от търговския регистър, една четвърт от акциите в „Raedarius M8” принадлежат на разработчик на „FinSpy”. Останалата част се управлява от адвокат от Мюнхен, чийто адрес съвпада с пощенски адрес на „Фин Фишер”.

Има съмнения, че компанията е изнесла софтуер в чужбина без необходимото разрешение. В миналото софтуерът за наблюдение многократно се е появявал в страни като Турция, за които федералното правителство не е издавало лиценз за износ. Експертите, изследвали софтуера, са стигнали до заключението, че това е FinSpy - най-важният софтуер за наблюдение на „Фин Фишер”.

Експертите по сигурността смятат FinSpy за особено висококачествен продукт. Софтуерът позволява да се осъществи достъп до списък с адреси, снимки и видеоклипове от хакнатите мобилни телефони и да се подслушват телефонни разговори. Софтуерът освен това е смятан за изключително надежден.

За износа на софтуер за наблюдение в Германия се прилагат строги правила. Всеки износ трябва да бъде одобрен от Федералната служба по икономика и контрол на износа. Отговорното Федерално министерство на икономиката многократно е заявявало, че от 2015 г. насам не е издавало лицензи за износ на софтуера за наблюдение. От компанията „Фин Фишер” не коментират дали намереният от него софтуер е един от техните продукти.